Legenda kluba
42

Veliko priznanje: Miami Heat povukao Wadeovu "trojku"

E. B.
(Foto: EPA-EFE)
Miami Heat je na svečanoj ceremoniji prije susreta protiv Clevelanda povukao dres s brojem tri koji je tokom bogate karijere nosio Dwyane Wade.

Legendarnom beku je na taj način iskazano najveće moguće poštovanje koje jedan klub može napraviti.

Wadeova "trojka" je svečano podignuta pod svodove American Airlines Arene te više niko neće moći nositi dres Heata s tim brojem.

"Kobe je rekao da je najveća stvar inspirisati druge da postanu sjajni u onome čime se bave. Nadam se da sam i ja uspio inspirisati vas. Uvijek imajte na umu da ste i vi dio mene", rekao je u emotivnom obraćanju 38-godišnji Wade.

Wade je igrao u NBA ligi od 2003. do 2019. godine, a s Miamijem je tri puta osvojio titulu NBA prvaka - 2006., 2012. i 2013. godine.

Osim u Miamiju odigrao je po jednu sezonu za Chicago Bullse i Cleveland Cavalierse, a bio je izabran 13 puta za All-Star meč te dva puta član najbolje petorke lige.

Wadeov dres se tako pridružio povučenim dresovima Chrisa Bosha (1), Alonza Mourninga (33), Tima Hardawaya (10) i Shaquillea O'Neala (32) koji su mnogo zadužili klub, a zanimljivo je da je prvi broj koji je povučen iz upotrebe 23 u čast Michaela Jordana koji nikada nije igrao za klub s Floride.