Košarka
2

Tony Parker MVP Eurobasketa u Sloveniji

Anadolija
Tony Parker (Foto: Anadolija)
Tony Parker (Foto: Anadolija)
Reprezentativac Francuske Tony Parker proglašen je za najkorisnijeg (MVP) igrača Evropskog prvenstva u Sloveniji.

U najboljoj petorci Eurobasketa u Sloveniji, uz Parkera, našli su se i Litvanac Linas Kleiza, slovenski reprezentativac Goran Dragić, reprezentativac Hrvatske Bojan Bogdanović, te Španac Marc Gasol.

Košarkaška reprezentacija Francuske pobijedila je večeras u ljubljanskoj Stožice Areni u finalu Evropskog prvenstva selekciju Litvanije, rezultatom 80:66 (22:19, 34:50, 50:68).

Francuzima je ovo prva zlatna medalja na jednom velikom takmičenju, tako da je večerašnja pobjeda ujedno i historijski uspjeh francuske košarke.

Francuska je na putu do večerašnjeg finala pobijedila Grčku, Veliku Britaniju, Izrael, Ukrajinu, Belgiju, Latviju, Sloveniju i Španiju, dok je poražena od Litvanije i Srbije. Francuzi su 37 puta igrali na evropskim prvenstvima, ali nikad dosad nisu osvojili zlato. U svojim vitrinama imaju dvije srebrne medalje osvojene davne 1949. i 2011. godine. Pet puta su osvajali bronzu.

Litvanci su osvojili svoju šestu medalju na evropskim prvenstvima, budući da su davne 1937., 1939. i 2003. osvajali zlato, 1995. srebro te 2007. godine bronzu.