"Pomeli" evropske prvake
0

VIDEO / Teletović sa Cajom Laboral postao prvak Španije

Totalsport
Foto: ABC media
Foto: ABC media
Košarkaši Caje Laboral, našeg Mirze Teletovića, pobijedili su na svom parketu u Vitoriji Barcelonu u produžetku 79-78, te trećom uzastopnom pobjedom u finalnoj seriji doigravanja osvojili naslov španskih prvaka.

Junak pobjede gostiju bio je krilni igrač Fernando San Emeterio, koji je pola sekunde prije kraja produžetka najprije izjednačio na 78-78, te potom iz slobodnog bacanja zabio za konačan rezultat i pobjedu vrijednu naslova.

Prethodno su Katalonci imali vodstvo 75-70, ali domaći su se uspjeli vratiti u posljednjoj minuti produžetka, te ga završiti pobjednički.

Bliže pobjedi u osnovnom su dijelu utakmice bili domaći košarkaši. Barcelonin Terrence Morris izjednačio je u samoj završnici dvoboja na završnih 66-66. Jedini put tokom prve četiri četvrtine Barcelona je vodila u 29. minuti 51-50.

Caja Laboral tako je do naslova španskih prvaka, trećeg nakon 2002. i 2008. godine, došla nakon tri uvodne utakmice serije, prvom pobjedom na svom parketu nakon dvaju iznenađujućih trijumfa u Blaugrani.

Najbolji igrač na parketu bio je Brazilac u redovima domaćih Tiago Solitter, koji je ostvario učinak od 14 koševa, 13 skokova, četiri asistencije i četiri oduzete lopte za valorizacijski indeks 36. Lior Eliyahu zabio je 18, a Mirza Teletović osam koševa uz tri skoka.

Kod Barcelone je najbolji bio Ricky Rubio s 14 koševa, osam skokova, četiri asistencije, pet oduzetih i četiri izgubljene lopte.

Navarrovih 18 i Mickealovih 16 koševa nije bilo dovoljno za aktuelne evropske prvake, koji su u finale ušli kao veliki favoriti.

ACB doigravanje, finale, treća utakmica:

Caja Laboral – Barcelona 79-78, produžetak

Caja Laboral je dobila seriju 3-0