Velika drama
194

Španija izbacila Litvaniju i pokvarila perfektan učinak timova iz naše grupe Eurobasketa

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Košarkaši Španije plasirali su se u četvrtfinale Eurobasketa nakon što su večeras u utakmici osmine finala u Berlinu pobijedili selekciju Litvanije rezultatom 102:94.

Litvanija je tokom prvog poluvremena bila za nijansu bolji rival te su imali konstantno vodstvo koje je prilikom odlaska na odmor iznosila pet poena razlike (45:40).

U trećoj dionici igralo se koš za košem pa je bilo jasno da će utakmica biti odlučena nakon drame u posljednjoj četvrtini. Na kraju je Litvanija uspjela u posljednjoj sekundi izvući produžetke.

Španija se u dodatnoj igri dosta bolje snašla od Litvanije te su sasvim zasluženo pobijedili Litvaniju.

Najbolji kod Španaca bio Lorenzo D'ontez Brown s 28 poena i osam asistencija uz veliku podršku Willyja Hernangomeza s 21 poenom i osam skokova. Mindaugas Kuzminskas je bio najbolji kod Litvanije s 18 poena.

Španija će u četvrtfinalu Eurobasketa igrati protiv pobjednika duela između Finske i Hrvatske koji se igra sutra.

Inače, zanimljivo je da su tri reprezentacije iz grupe B u kojoj je bila i selekcija Bosne i Hercegovine prošle u narednu fazu takmičenja. Ranije danas, Francuska je pobijedila Tursku, Slovenija je izbacila Belgiju, dok je Njemačka bila bolja od Crne Gore. Perfektan učinak pokvarila je Litvanija večeras.