Druga strana priče
164

Selektor Ninić o nepozivanju talentovanog košarkaša: Ovo je moja odluka, nije me niko zvao sa strane

S. G.
Foto: FIBA
Foto: FIBA
Košarkašku javnost u Bosni i Hercegovini jučer je uzdrmala vijest o nepozivanju Mahira Đulića, najefikasnijeg igrača u kadetskom uzrastu, u košarkašku reprezentaciju BiH od strane selektora Slobodana Ninića.
Mladi igrač ekipe Igman Burch prošle je sezone u svom uzrastu prosječno bilježio 32.4 poena i 9.8 skokova po utakmici, ali ti mu parametri nisu bili dovoljni da bude jedan od putnika na Eurobasket koji se igra ovog ljeta.

Javnost u našoj zemlji bila je šokirana i zbunjena ovom činjeninom, a portal Klix.ba je tim povodom kontaktirao i samog selektora Ninića kako bi čuli njegovu stranu priče.

"Situacija nije nimalo sjajna. Prije svega moram reći da se dječak Đulić našao na širem spisku od 24 igrača i odluka da ga precrtam za konačni spisak bila je isključivo moja", rekao je.

Ninić ističe da niko sa strane nije imao bilo kakav uticaj na ovu njegovu odluku, što se ne može reći za pozivanje Đulića na širi spisak.

"Moram podvući da sam to odlučio bez bilo kakvih pritisaka sa strane, što nije bio slučaj sa mladim Đulićem. Mnogi ljudi su me zvali kako bi ga stavio na spisak. Što se tiče same selekcije, trenutno u juniorskoj reprezentaciji igraju dva igrača koja sam ja trenirao u ovom uzrastu što dovoljno govori na koji način radim", poručio je Ninić.

Selektor bh. kadeta dodatno je obrazložio svoju odluku o nepozivanju Đulića.

"Na poziciji koju on igra nastupaju igrači Igokee među kojima su dva izuzetna košarkaša. Jedan od njih je prošle sezone osvojio titulu prvaka BiH, a drugi je sa Igokeom osvojio FIBA Ligu prvaka. Stoga, sistem rada Igokee i Igman Burcha prosto ne bi dovodio u poređenje", pojašnjava Ninić.

Kadetsku košarkašku reprezenaciju Bosne i Hercegovine od 4. do 13. augusta ove godine očekuje nastup za Evropskom prvenstvu B divizije koje se igra u Rumuniji.

Selektor Ninić od ovog Eurobasketa ima najveća očekivanja i jasan zadatak.

"Mi imamo svoj cilj, a on se zove plasman u A diviziju i borba za neku od medalja", kratko i jasno poručuje Ninić.

Naš tim je u grupi sa Austrijom, Gruzijom, Rumunijom i Islandom s kojim igramo prvu utakmicu.