Košarka
455

Samir Avdić za Klix.ba: Džanan Musa je vanserijski talenat

Piše: Edin Isanović
Samir Avdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Samir Avdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kadetska košarkaška reprezentacija BiH pobijedila je sinoć u finalnoj utakmici Eurobasketa Litvaniju rezultatom 85:83 i postala prvak Evrope. To je veliki sportski uspjeh. Samir Avdić, nekadašnji košarkaški reprezentativac, prokomentarisao je za Klix.ba ovaj nevjerovatni podvig.

"Ova generacija momaka koju su predvodili Pandža, Numanović i Zametica ekipa je koja je na Olimpijskom omladinskom festivalu u Gruziji osvajanjem zlata pokazala da ima ogroman kvalitet. Druga stvar, pokazali su da su ušli sa velikim samopouzdanjem i spremnošću da naprave dobar rezultat na Evropskom prvenstvu. Svi smo nekako potajno priželjkivali da osvoje medalju. Na kraju su uspjeli osvojiti zlato", kazao je Avdić za Klix.ba.

Potom je napomenuo kako su u ključnim utakmicama bili na visini zadatka.

"Pokazali su veliku spremnost i odlučnost. U utakmicama protiv ozbiljnih protivnika, počevši od četvrtfinala i Njemačke, polufinala Španije i finala Litvanije, demonstrirali su da jednostavno nisu pomišljali da izgube. Dominirali su na parketu, pokazali su zrelost. Ti momci znaju upravljati situacijama na terenu, preuzimaju odgovornost. Prezentirali su smišljene košarkaške akcije i veliko jedinstvo.

Demonstrirali su ekstra komunikaciju klupe i igrača. Oni su primjer kako jedan sportski kolektiv u BiH, a mogu reći i Evropi, treba funkcionirati“, kazao je naš sagovornik.

Na kraju je pohvalio lidera bh. tima Džanana Musu.

"Prije svega pogledao sam dosta njegovih utakmica. On je vanserijski talenat. BiH u njemu ima veliku buduću zvijezdu. Posebnoi treba naglasiti da je to jedan izuzetan dječak koji je uzor generacijama koje dolaze po svom odgoju, svom statusu u školi, pristupu treninzima... Želim iskoristiti ovu priliku da njegovim roditeljima i familiji od srca čestitam kakvog su dečka odgojili. On je primjer kakav sportista u BiH treba biti", zaključio je Avdić.