Državno finale u nedjelju
0

Red Bull King of the Rock: Sarajevo, posljednje poglavlje kvalifikacija

Klix.ba
(Sulejman Omerbasic)
Banja Luka, Mostar, Tuzla, Sarajevo. U petak,su na pakleno vrućem betonu stadiona Metalac u Sarajevu odigrane posljednje u nizu kvalifikacija za Red Bull King of the Rock. Sarajevo je dobilo svog kralja uličnog basketa, a konačno su poznati i svi učesnici državnog finala koje će biti održano u nedjelju, 26. augusta, ponovo na stadionu Metalac u Sarajevu.

Istovremeno dok je u gradu Sibiu naša košarkaška reprezentacija vodila borbu sa Rumunijom u okviru kvalifikacija za EP 2013, na stadionu Metalac u Sarajevu se igrao kvalifikacijski turnir Red Bull King of the Rock. Za turnir u Sarajevu prijavilo se 48 takmičara koji su se – osim za titulu najboljeg street košarkaša u Sarajevu – borili i za mjesto u državnom finalu.

Na Metalcu je bilo pakleno vruće, ali to nije spriječilo takmičare da prikažu izvrsnu košarku i oduševe publiku. Sijevali su atraktivni potezi, precizni šutevi i čvrsta odbrana. U neizvjesnom i napetom finalnom duelu susreli su se Damir Palatai Arijan Radan, a kao pobjednik iz tog okršaja izašao je Damir Palata (rezultat 24:22). Damir je inače rođen 1988. godine, već dugo se bavi košarkom i igra u KK “Vogošća”. Nakon finala zahvalio se svojim navijačima: Mariju,Rikiju,Maku i Milanu. Očekuje pobjedu na državnom finalu i nada se da će biti lakše pobijediti nego u sarajevskim kvalifikacijama. Kao i svi ostali pobjednici kvalifikacijskih turnira, i on je osvojio ček na 500 KM, no novac je odlučio podijeliti sa drugovima.

U međuvremenu, dok je trajao turnir, dobre vijesti stigle su iz Rumunije: reprezentacija BiH je ostvarila svoju treću pobjedu u kvalifikacijama za Eurobasket, pobijedivši Rumuniju rezultatom 84:79.

Sve je spremno za veliko BiH finalena stadionu Metalac u Sarajevu i okršaj 32 najbolja igrača street basketa iz cijele države. U nedjelju, 26. augusta, saznaćemo ime putnika u San Francisco, koji će u zloglasnom Alcatrazu predstavljati BiH na svjetskom finalu Red Bull King of the Rock. Turnir počinje u 19:00 sati, ulaz je besplatan, i pozvani su svi ljubitelje košarke da dođu i poprate ovaj košarkaški spektakl.