Euroliga, Top 16
0

Real uvjerljiv kod Efesa

Totalsport
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na vrlo uvjerljiv način upisali su košarkaši Real Madrida i četvrtu pobjedu u jednako toliko susreta euroligaškog Topa 16. Slavili su kod Efes Pilsena 77-60, uz dobre partije hrvatskih centara u obje ekipe.

Ante Tomić odigrao je nešto više od 22 minute i iskoristio ih za 16 poena i šest uhvaćenih lopti. Iz igre je gađao 6-10, a sa crte slobodnih bacanja dodao dva ubačaja iz jednako toliko pokušaja. Uz Sergija Llulla, koji je susret okončao sa 17 koševa (trica 5-8) i pet asistencija, Tomić je u dresu Reala pokazao najviše.

Dobru je partiju za sastav Velimira Perasovića, kojem je doživljeni poraz bio drugi u ovoj fazi takmičenja, pružio Nikola Vujčić. Učinak od sedam poena, šest skokova i tri asistencije ostvario je u nepunih 19 minuta igre.

Odigrane su i obje utakmice grupe E.

U Ateni je Panathinaikos koševima Mikea Batistea (12 poena) sa linije slobodnih bacanja postavio konačnih 76-74 za domaćina protiv Caja Laborala. Imao je španski gost priliku preko Fernanda San Emeterija (19 poena) poravnati rezultat, no, nakon prvog promašenog slobodnog bacanja San Emeterio je promašio i drugo, a potom je i Esteban Batista ostvareni skok u napadu propustio iskoristiti za dva koša kojima bi Španci izborili dodatno vrijeme.

Za Pao je sjajno odigrao Antonis Fotsis. Učinak od 22 poena i 11 skokova donio mu je valorizacijski indeks 40, samo 26 manji u odnosu na kompletnu ekipu Caje koju je s 21 košem predvodio David Logan. Stanko Barać u devet odigranih minuta nije ubacio koš (promašio oba bacanja). Ostvario je po jednu asistenciju i blokadu u drugom porazu svoje ekipe.

Pobjeda je bila Panathinaikosova treća u ovoj fazi takmičenja.

Lietuvos Rytas je sa 70-65 bio bolji od Unicaje.

Euroliga, Top 16, 4. kolo:

Grupa E

Lietuvos Rytas – Unicaja 70-65 Panathinaikos – Caja Laboral 76-74

Tabela: 1. Panathinaikos 3-1, 2. Caja Laboral 2-2, 3. Lietuvos Rytas 2-2, 4. Unicaja 1-3

Grupa G

Efes Pilsen – Real Madrid 60-77

Tabela: 1. Real Madrid 4-0, 2. Montepaschi Siena 2-2, 3. Efes Pilsen 2-2, 4. Partizan 0-4