Košarka
1

Razmirice između selektora Petrovića i Mirze Teletovića

Piše: J. H.
Aco Petrović (Foto: Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Košarkaška reprezentacija BiH vratila se u Sarajevo sa 12-dnevnih priprema u Kranjskoj Gori. Iako je selektor Aco Petrović prezadovoljan onim što su igrači uradili, on i kapiten reprezentacije Mirza Teletović ne dijele isto mišljenje kada je riječ o ulozi ovog igrača u reprezentaciji.

Već na izlasku sa aerodroma na licu selektora Petrovića se moglo vidjeti da nešto nije u redu.

"Mirza je stigao u poprilično lošem fizičkom stanju, sa nekoliko kilograma viška. Usporio nam je rad od 1. augusta i zadnjih pet dana ga pokušavamo 'prikopčati'. Međutim, ne smatram da će to biti veliki hendikep iz razloga što to za desetak dana možemo popraviti i njega dovesti na nivo fizičke spreme ostalih reprezentativaca. Ono što mene zabrinjava u slučaju Teletovića jeste to što je njegovo viđenje njegove uloge u reprezentaciji bitno drugačije od onoga kako je ja vidim", kazao je Petrović po dolasku u Sarajevo.

Petrović: Razmirice riješiti do prve pripremne utakmice

Selektor košarkaških Zmajeva je dodao i to da će njih dvojica morati razriješiti međusobne nesuglasice.

"Ovo vam govorim jer sam prema vama bio transparentan od prvog dana kad sam stupio na ovu dužnost. Želim da znate za eventualne probleme za koje vjerujem da ćemo ih uspjeti riješiti u dogledno vrijeme, iako se radi o utrci sa vremenom. 13. augusta igramo prvu pripremnu utakmicu i nadam se da ćemo taj problem uspjeti riješiti", dodao je Petrović.

On je kazao da je atmosfera u reprezentaciji briljantna i da su reprezentativci odradili odličan posao.

"Mirza, kao kapiten i najbolji igrač ove reprezentacije, i ja kao selektor poput odraslih muškraca moramo razriješiti način njegove igre za reprezentaciju. Shvatam da je tu 14 mjeseci neigranja i frustracije, ali isto tako imam veliku obavezu prema ovim momcima. Imam obavezu prema mnogima u ovoj zemlji da pokušam reprezentaciju dovesti na nivo na kojem ćemo napraviti korak tamo gdje nije bila 20 godina", izjavio je Petrović.

On cijeli slučaj sa Teletovićem smatra otežavajućom okolnošću u trenažnom procesu.

"Mirza mora shvatiti da ne postoji igrač na svijetu, pa ni Dražen Petrović u svoje doba, koji nije igrao bez saigrača. Ni LeBron u prvoj godini u Miami Heatu nije mogao sam. Ja mogu zamisliti da je Mirza željan igre, ali to ne može napraviti bez tima i saigrača, trenera i struke i tu se nas dvojica u ovom trenutku malo mimoilazimo. Uključujem javnost u ovo sve jer imate pravo znati šta se dešava u reprezentaciji. S druge strane, Mirza i ja smo razgovarali o ovome, bio je jedan kolektivni sastanak... Nadam se da ćemo pritiskom javnosti uspjeti razriješiti te naše probleme", kazao je Petrović.

Teletović: Trudim se da ispunim sve selektorove želje

Ubrzo nakon selektorove izjave oglasio se i sam Teletović.

"Selektor ima svoju viziju na koji način reprezentacija treba da igra i kako će izgledati igra. Kao kapiten, trudim se da ispunim sve zamisli selektora, a tako će biti i u budućnosti. Svjestan sam da su igrači malo ispred mene kada je u pitanju fizička sprema, što je posljedica zabrane koju sam imao iz NBA. Međutim, jedina je istina kako sam se poželio igranja i kako sam sa nestrpljenjem čekao okupljanje, kako bi se družio sa momcima i igrao ozbiljne utakmice. U naredom periodu, kao kapiten i igrač bh. selekcije, trudit ću se još i više kako bih ispunio sve zamisli selektora jer cilj nam je svima isti, a to je što bolji rezultat na Evropskom prvenstvu u Sloveniji", kazao je Teletović.

On je dodao da bh. reprezentacija ima dobru ekipu i vjeruje da će u prijateljskim utakmicama pokazati snagu.

"Ja ću se truditi da što prije uhvatim staru formu i budem istinski vođa ove sjajne generacije košarkaša, koju imamo", kazao je Mirza. "Napomenuo bih na kraju kako između mene i selektora nema nesuglasica i kako selektorove riječi shvatam kao poticaj za budućnost, jer smo svi svjesni da nam se ukazala historijska šansa na predstojećem EP-u i želimo je iskoristiti".

Najteži dio priprema je iza reprezentacije. Slijede prijateljske utakmice sa nekoliko selekcija u Sloveniji, Njemačkoj i Grčkoj.