Pregovori o lockoutu
0

Pregovori se nastavljaju uz posredstvo Georgea Cohena

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pošto su svi pokušaji da se pronađe rješenje za ''lockout'' NBA lige propali, a komesar lige David Stern je otkazao prve dvije sedmice ovogodišnje sezone, u pregovorima između sindikata igrača i vlasnika klubova posredovat će pravnik George Cohen, čovjek s najviše iskustva s pravima radnika u profesionalnim američkim sportskim ligama. Cohen je do sada uspješno posredovao u nogometnoj (MLS), baseballskoj (MLB), te ligi američkog nogometa (NFL). Narednog utorka u New Yorku će se sastati s predstavnicima 30 klubova i igračima NBA lige, prenose agencije.

"Već nekoliko mjeseci sam neformalno pregovarao s predstavnicima obje strane. Složili su se da nastave pregovore s mojim posredovanjem'', izjavio je Cohen.

U NBA ligi i dalje su prekinute sve aktivnosti, obje strane su različitog viđenja kada je u pitanju strukture plata. Vlasnici ekipa se zauzimaju za smanjenje plata jer je prošle godine 22 od 30 ekipa uknjižilo gubitke u visini od 300 miliona dolara.

Drugi spor predstavlja podjela dobitka. Igrači su po starom ugovoru dobijali 57 posto dobitka, a ponuđeno im je smanjenje na 54,3 posto što oni nisu prihvatili.

Sindikat igrača je nedavno prihvatio smanjenje na 54 posto, međutim vlasnici sada žele još osjetnije smanjenje.

Zbog ''lockouta'' brojne NBA zvijezde već su pronašle nove klubove u Evropi i Aziji.

NBA