Košarka
17

Predstavljamo moguće protivnike u baražu: Irci traže iskupljenje za prošlu blamažu

Klix.ba
Irska je na prošlom Euru završila kao posljednja
Irska je na prošlom Euru završila kao posljednja
U nedjelju u 11:20 sati počinje izvlačenje parova baraža za Evropsko prvenstvo koje počinje 10. juna u Francuskoj. Reprezentacija Bosne i Hercegovine je nosilac zajedno sa Ukrajinom, Švedskom i Mađarskom, a mogući protivnici Zmajeva su Danska, Irska, Norveška i Slovenija. Prve utakmice igraju se između 12. i 14. novembra, a uzvrati između 15. i 17. novembra. Danas predstavljamo reprezentaciju Irske.

Put do baraža

Irska je igrala u grupi D sa selekcijama Njemačke, Poljske, Škotske, Gruzije i Gibraltara.

Prvo mjesto je i prije početka kvalifikacija bilo rezervisano za aktuelne svjetske prvake, a veliko iznenađenje napravili su Poljaci, odnosno Robert Lewandowski koji je praktično sam odveo svoju selekciju do drugog mjesta.

Irci su zahvaljujući povoljnom rasporedu završili kao treći ispred Škotske. Naime, u pretposljednjem kolu Irci su dočekali nemotivisane Nijemce i pogotkom Shanea Longa došli do tri odlučujuća boda razlike u odnosu na Škote, koji su imali bolji međusobni omjer.

Irci su u posljednjem kolu pobjedom nad Poljskom u gostima mogli stići i do direktnog plasmana kao drugoplasirani, no nisu uspjeli. Zaustavio ih je Lewandowski koji je postigao gol za pobjedu 2:1.

Ove kalendarske godine Irci su odigrali sedam mečeva, a jedini poraz je taj od Poljske. Zabilježili su po tri pobjede i remija, a poznati su kao izuzetno defanzivno jaka selekcija, s obzirom da su u kvalifikacijama primili samo sedam golova.

1. Njemačka 22 2. Poljska 21 3. Irska 18 4. Škotska 15 5. Gruzija 9 6. Gibraltar 0

Dosadašnja učešća na evropskim prvenstvima

Irska je samo dva puta učestvovala do sada na Evropskim prvenstvima - 1988. i 2012. godine.

Na debitantskom nastupu na EP u Zapadnoj Njemačkoj su u grupi B zabilježili skor 1-1-1 i ostali su samo bod iza kasnijeg osvajača Holandije, te su na kraju rangirani kao petoplasirana ekipa Eura (igrale su se samo dvije grupe, prve dvije ekipe iz svake grupe igrale su odmah polufinale, op. a.).

Na prošlo Evropsko prvenstvo su se plasirali kroz baraž, a kuloarima su kružile priče da nisu slučajno u baražu igrali protiv Estonije (4:0, 1:1). Naime, mnogi vjeruju da im je Michel Platini naštimao najslabiju moguću ekipu u baražu (mogli su igrati i protiv naše selekcije, op. a.) jer su Irci u baražu za SP 2010. izgubili od Francuza "Henryevom rukom", pa je Estonija došla kao kompenzacija.

Na tom Euru su se obrukali, zabilježili sva tri poraza i završili kao najgora ekipa uz gol-razliku 1:9.

Selektor

Selektor Irske je dobro poznato ime za ljubitelje engleskog fudbala. Martin O'Neill, inače Sjevernoirac, je dugo godina vodio s velikim uspjehom Aston Villu, a prije preuzimanja selekcije Irske vodio je Sunderland, ekipu za koju navija od malena.

Na klupi Irske 5. novembra 2013. godine naslijedio je Noela Kinga, koji je bio privremeno rješenje nakon razlaza s legendarnim Giovannijem Trapattonijem, a za svog pomoćnika je imenovao Roya Keanea.

U 20 mečeva na klupi ostvario je osam pobjeda, sedam remija i pet poraza.

Međusobni dueli sa BiH

Reprezentacije Irske i Bosne i Hercegovine sastajale su se do sada samo jednom.

To je bilo 26. 5. 2012. godine, kada je naša selekcija gostovala u Dablinu.

Izgubili smo rezultatom 1:0, a odlučujući pogodak bilo je djelo Shanea Longa.

Najbolji igrači

Najzvučnije ime Irske, no ne i najbolji igrač je kapiten Robbie Keane. Tridesetpetogodišnjak je ubjedljivo najbolji strijelac Irske svih vremena sa 67 golova u 143 nastupa (također rekord), a eventualno igranje na Euru bilo bi njegovo posljednje u dresu Irske. U ovim kvalifikacijama je dao pet golova i to sve Gibraltaru.

Najopasniji napadač ekipe je već spomenuti Shane Long, koji je postigao tri gola, baš kao i Jonathan Walters, koji će propustiti prvi susret baraža zbog tri žuta kartona.

Irci će biti i bez stuba odbrane. Zamjenik kapitena John O'Shea je u posljednjem meču kvalifikacija protiv Poljske dobio crveni karton, odnosno jedan meč suspenzije.

Irci imaju još nekolicinu kvalitetnih igrača poput četvorke iz Evertona (Seamus Coleman, Aiden McGeady, James McCarthy, Darron Gibson), Glenna Whelana, Kevina Doylea...