Prisjećanje vlasnika
27

Otkriveno zašto je Denver izabrao Jokića umjesto Nurkića: "Pokazali su mi papir i sve je bilo jasno"

N. K.
Nurkić i Jokić u vremenu kada su igrali zajedno (Foto: Denver Nuggets)
Nurkić i Jokić u vremenu kada su igrali zajedno (Foto: Denver Nuggets)
Vlasnik Denver Nuggetsa Josh Kroenke otkrio je zašto je njegov klub 2017. godine odlučio pružiti šansu srbijanskom košarkašu Nikoli Jokiću ispred bh. reprezentativca Jusufa Nurkića.
Jokić je godinama unazad najdominantniji igrač u NBA ligi, a pitanje je da li bi se to dogodilo da ljudi iz Denvera na vrijeme nisu prepoznali talent i pružili mu priliku za dokazivanje.

Mnogi su bili iznenađeni kada su 2017. godine odlučili trejdovati Nurkića i graditi tim oko Jokića, a Kroenke je detaljno o tome pričao prilikom gostovanja podcastu kod Michaela Portera.

"Ako ti neko kaže da je znao tada, laže. Sjećam se da su mi rekli da ima jedan momak kojeg trebam pogledati. Rekli su mi da želi ostati još godinu dana u Evropi. Željeli smo što više mladih igrača. Pitao sam ih zašto želi ostati, objasnili su mi da je to najbolje za njegov razvoj. Pokazali su mi snimak, nosio je dres u nekoj roze boji. Nije mogao skočiti uopšte, ali je hvatao loptu tako lako. Bilo je vidljivo da mu je košarkaši IQ veći od svih. Došao je u ljeto 2015. godine. Moj otac ima sjajne priče iz tog perioda, recimo da je Nikola bio u teretani sa svojom braćom. Promijenio je dijetu, ishranu... Tada smo imali i Nurkića tu i nismo se mogli odlučiti šta da radimo s njima dvojicom. Obojica su bili talentovani centri s odličnim vještinama", počeo je Kroenke navodeći da je u tom periodu Golden State bio dominantan:

"Išlo se u tom smjeru niže petorke, sa šuterima sa svih strana. Bilo je još ekstremnije nego sada. Svi su preko noći željeli biti Warriorsi. Nismo mogli igrati s Jokićem i Nurkićem u isto vrijeme. Imalo je to neke prednosti, ali je njima teško bilo da čuvaju protivničke igrače, posebno kada igraju sa četiri beka. Morali smo stati, razmisliti i donijeti odluku. Nakon Nikoline prve sezone, počela je druga i shvatili smo tada moramo izabrati. Obojica su startni centri. Jusufov ugovor bio je blizu isteka, analitičari su analizirali određene brojke, poređenja... Onda je stiglo to poređenje na osnovu određenih stvari. Na papiru je pisalo 'igrač A' i 'igrač B' i poređenje u njihovoj drugoj sezoni. Jedina razlika je to što je prvi igrač dvije godine stariji. Mogli ste jasno vidjeti da su brojke drugog igrača bolje u svim kategorijama. Rekao sam im tada da ću pokušati pogoditi pa sam rekao da je igrač 'B' Nikola i pitao sam ih da li je drugi igrač Nurkić ili neko drugi iz NBA lige. Odgovor je bio, to je Larry Bird. Aha...", nasmijao se Kroenke.

U nastavku svoje priče je istakao kako je upravo tada izabran Jokić ispred Nurkića.

"Kada pričaš s ljubiteljima košarke, način na koji on igra, to se ne vidi golim oko. Kada gledaš neki duži period i kada vidiš kako utiče na igru, onda se sve vidi. To je bilo u prvoj sedmici decembra, rekao sam tada da se nikada neću miješati u posao trenera i da neću birati ko igra, ali da ako već moramo birati između njih dvojice, da stavi Nikolu u tim. Nekoliko noći kasnije je Jokić zaigrao u startnoj petorci i nikada više nije izašao", zaključio je Kroenke svoju priču.