Košarkaš o politici
227

Nikola Kalinić otvorio dušu: Dosta više o Kosovu, moramo dalje

Klix.ba
Nikola Kalinić (Foto: EPA-EFE)
Nikola Kalinić (Foto: EPA-EFE)
Košarkaški reprezentativac Srbije Nikola Kalinić u razgovoru za Blic istakao je kako smatra da je krajnje vrijeme da se riješi kosovski problem i da se nastavi dalje.

"Otkad znam za sebe, a rođen sam 1991. godine, postoje problemi i razmirice zbog Kosova. Svjestan sam da će me mnogi zamrziti sada, ali vrijeme je da neko to kaže javno: 'Hajde da riješimo više taj problem, izvučemo šta možemo i nastavimo dalje'. Kosovski boj je bio prije 600 i više godina, a već dosta decenija to nije 'naša' teritorija, neka me isprave stariji i pametniji ako griješim. Niko ne živi od prošlosti i što se prije pomirimo sa sadašnjošću i nastavimo dalje, bolje će nam biti. Nismo nebeski narod, niti smo ikada bili, imali smo svijetlih momenata u prošlosti, ali moramo da se pomirimo s tim da smo sada mala i nebitna tačka na ogromnoj mapi svijeta. Ko mi ne vjeruje neka proputuje malo svijetom i neka kaže strancima odakle je i ko je - doživjet će šok, siguran sam. Ja sam ga doživio. Nedavno je i potpisan novi ugovor o saradnji između Njemačke i Francuske, prvi je bio 1963., dakle 16 godina nakon svega što se dešavalo u Drugom svjetskom ratu. Ej, 16 godina od svih zločina, zlodjela i žrtava su shvatili da moraju zajedno da rade i pogledajte gdje su sada? A mi i dalje pričamo o Kosovskom boju i ko zna čemu", rekao je Kalinić.

Košarkaš Fenerbahčea poručuje da Srbiju politika i ideje iz 20. vijeka ne vode nikuda.

"Isto kao i s Kosovom, otkad znam za sebe gledam iste face po TV-u i slušam o istim likovima na radiju. A realno stanje u Srbiji, izuzevši Beograda i donekle Novog Sada, sve je gore. Shvatam da su politika i ideje kao droga, lako je navući se, ali dosta više, zarad budućih generacija, očigledno je da nas ta politika i ideje iz 20. vijeka ne vode nikuda", kaže Kalinić.

Dodao je da su to uglavnom ljudi koji nikada nisu bili među narodom, da su, otkad znaju za sebe, plaćeni novcem poreskih obveznika i uživaju sve blagodeti i povlastice tog života.

"Zašto bi neko dobijao službene automobile na korištenje, gorivo, niže cijene za sve što kupuju, a pritom spadaju u najplaćenije ljude u državi", pita se Kalinić.