Košarka
0

NBA liga: Spursi prekinuli niz poraza, Bullsi imali najbolju četvrtinu ikad

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U derbiju večeri u NBA ligi aktualni prvaci San Antonio Spursi prekinuli su niz od četiri poraza domaćom pobjedom 125-118 protiv Los Angeles Clippersa. Ekipa Chicago Bullsa bila je bolja od Toronto Raptorsa, uz najefikasniju četvrtu četvrtinu u svojoj historiji.

U redovima Spursa briljirao je francuski dvojac Tony Parker i Boris Diaw, Parker je ubacio 26, a Diaw 23 koša, dok je odličan bio i veteran Tim Duncan s 21 ubačajem i 12 skokova. I kod Clippersa su tri igrača postigla preko 20 poena, Chris Paul 25, Blake Griffin 22, a JJ Redick 21, ali gosti su posustali sredinom četvrte četvrtine. Susret je bio neizvjestan do rezultata 102-102, a zatim je uslijedila serija domaćih od 13-4 kojom su ostvarili ključnu prednost.

Vodeća ekipa čitave lige Golden State Warriorsi bez većih se problema obračunala sa Sacramento Kingsima svladavši ih na svom parketu sa 128-108. Susret je praktično bio riješen već u prvoj četvrtini koju su Warriorsi dobili sa 36-20 i potom samo održavali visoku razliku. Warriorsi su sada na omjeru pobjeda i poraza 23-3, te imaju čak četiri poraza manje od najbližih pratitelja.

U derbiju Istočne konferencije vodeći sastav grupe Central Chicago Bullsi nadigrali su vodeći sastav grupe Atlantic i čitavog Istoka Toronto Raptorse sa 129-120. Susret će ostati zapamćen po izuzetno efikasnoj četvrtoj četvrtini koja je završila rezultatom 49-37 u korist Bullsa, a to je ujedno i najefikasnija četvrta četvrtina u klupskoj historiji Chicaga. Derrick Rose (29) i Jimmy Butler (27, 11 skokova) predvodili su Bullse, a Kyle Lowry (34) Raptorse.

Sjajno je raspoložen bio James Harden koji je u 110-95 pobjedi Houston Rocketsa protiv Portland Trail Blazersa postigao 44 koša od čega čak 31 u prvom poluvremenu koje je završilo vodstvom Rocketsa od 73-53. Kod Blazersa, koji niti u jednom trenutku nisu bili konkurentni, najefikasniji je bio Damian Lillard sa 18 ubačaja.

Atlanta Hawksi igraju u odličnoj formi, te su sve bliže vrhu Istoka, u ponedjeljak su kao gosti svladali Dallas Maverickse sa 105-102. U izostanku Jeffa Teague, kod Hawksa je zablistao Dennis Schroeder koji je ostvario učinak karijere sa 22 pogotka, a dobrog je saradnika imao u tricašu Kyleu Korveru koji je dodao 18. Mavse su predvodili Monta Ellis sa 18 i Dirk Nowitzki sa 16 poena.

Bez Zacha Randolpha Memphis Grizzliesi su upali u krizu, te su izgubili treći susret zaredom i pali na omjer 21-7, ovoga puta pretrpjeli su 91-97 poraz na svom terenu od slabašnog Utah Jazza. Alec Burks sa 23 i Gordon Hayward sa 21 pogotkom bili su najbolji kod Jazza, a Mike Conley sa 28 i Marc Gasol sa 24 koša i 12 skokova kod Grizzliesa.

Charlotte Hornetsi ostvarili su najuvjerljiviju pobjedu ove sezone svladavši na svom terenu Denver Nuggetse sa 110-82. Al Jefferson (22) predvodio je Hornetse, a Ty Lawson (18) Nuggetse. Bh. košarkaš u redovima Nuggetsa Jusuf Nurkić na parketu je proveo 20 minuta i postigao osam poena.

NBA