Sun Mingming (25)
0

NBA liga dobija najvišeg košarkaša u historiji?

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Kineski košarkaš Sun Mingming (25) osoba je koju je nemoguće ne primijetiti. Naime visok je 236 centimetara i težak 168 kilograma, što su fizičke karakteristike koje zastrašuju svakog protivnika.

Sun je upravo završio najuspješniju sezonu u svojoj profesionalnoj karijeri igrajući za Hammatsu Phoenix, koji je osvojio prvo mjesto u Istočnoj konferenciji Japanske profesionalne lige.

  • Obožavam košarku i želim je igrati bilo ovdje u Japanu, bilo u Sjedinjenim Državama - rekao je kineski div.

Suna je nemoguće ne uporediti sa sunardonjakom Yaom Mingom, 229 centimetra visokim centrom Houston Rocketsa, iako je u usporedbi s Mingom Sunova motorika znatno usporena. Ukoliko ipak jednog dana zaigra u NBA ligi, Sun bi postao najviši igrač koji je ikad zaigrao u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta. Rumun Gheorghe Muresan i Sudanac Manute Bol držali su prethodni rekord, pošto da su obojica bili visoki 231 centimetar, ali Sun ih nadvisuje za pet centimetara.

Sun je 2005. godine otišao u Sjedinjene Države kako bi se pokušao probiti na NBA draft, ali nakon kratke probe u LA Lakersima nije izabran. Objašnjenje je bilo da mu manjka izdržljivosti i agresivnosti.

Tog je ljeta stvar za kineskog gorostasa postala još gora jer da je saznao da ima benigni tumor na mozgu koji pritišće hipofizu. Tumor je sprečavao pravilno lučenje testosterona i tako smanjivao njegovu izdržljivost. Tumor je također uzrokovao pretjerano lučenje hormona rasta uzrokujući tako nesrazmjerni i nezaustavljivi rast. Na kraju je priča sretno okončana u septembru spomenute godine, kada je Sunu tumor uspješno operisan.

Nakon operacije Sun je promijenio mnoštvo klubova među kojima su i neke niže lige u Sjedinjenim Državama, gdje je igrao za Dodge City Legendse, Maryland Nighthawkse ili Grand Rapid Flight. Prije dolaska u Japan, Sun je još igrao i za meksički klub Fuerzu Regiju, a s vremenom se poboljšavala njegova izdržljivost, kao i igračke tehnike.

U prvoj sezoni u Japanskoj profesionalnoj ligi Sun je ostvario prosjek od 7.7 koševa i 4.5 skokova, te je nastupio na tamošnjoj All Star utakmici. Ove je sezone dobroćudni kineski div ostvarivao prosjek od 8.6 koševa i 5.9 skokova, te želi i dalje napredovati u karijeri.

  • Moja je ekipa prilično brza i ponekad imam problema s vraćanjem u igru, hvatanjem akcije. Ali stalno radim na svojoj spremi, puno vježbam i mislim da mogu još puno napredovati - rekao je Sun, koji se košarkom počeo baviti s 15 godina.

Kako je igrati protiv Suna najbolje je opisao Lynn Washington, dvostruki MVP (najkorisniji igrač) japanske lige:

  • Ne možeš puno napraviti protiv njega jer je tako velik. Kada primi loptu i podigne je u zrak, ona u njegovim rukama izgleda kao teniska loptica - rekao je Washington.

Osim košarke Sun se okušao i u glumi, pa se tako 2007. godine pojavio u komediji Rush Hour 3 s Chrisom Tuckerom i Jackiejem Chanom u jednoj sceni tuče. Iako mu se iskustvo svidjelo, Sun kaže da mu je košarka i dalje prva opcija.

  • Bilo je zanimljivo, ali mislim da ću se i dalje držati košarke. Ne želim da ljudi pomisle da nisam usredotočen na košarku - dodao je Sun, čiji je ugovor s Hammatsu Phenixom na isteku.

Zasad su njegovi planovi povratak u Kinu i druženje s porodicom.

  • Nisam bio kući skoro dvije godine. Zasad samo želim provesti neko vrijeme s porodicom.

A kasnije, NBA, Evropa ili nastavak karijere u Japanu... Zainteresovanih će svakako biti...

NBA