Vlade Divac za Sarajevo-x.com
0

"Naša generacija bila je evropski dream team"

Razgovarao: Edin Isanović
Vlade Divac (Foto: Fotoservis)
Vlade Divac (Foto: Fotoservis)
Kako smo već pisali, Rusmir Halilović je u nedjelju, 24. januara, obilježio 40 godina svoga rada. Jedan od gostiju bio je i proslavljeni košarkaš Vlade Divac. Zanimljivo, prije nego što se bavio košarkom, Divac je trenirao nogomet. Međutim, nogometnu karijeru je prekinuo je nakon što je na jednom treningu bio neodlučan da se baci u blato kako ne bi isprljao nove rukavice. Njegov tim je izgubio, a iznervirani trener mu je rekao da potraži neki drugi sport.

Svoju uspješnu košarkašku karijeru počeo je pisati u Prijepolju. Kasnije je još igrao u Slogi iz Kraljeva, Partizanu, LA Lakersima, Charlotte Hornetsima, Crvenoj zvezdi i Sacramento Kingsima. Trenutno obavlja funkciju predsjednika Olimpijskog komiteta Srbije. Kada smo počeli razgovor odmah je napomenuo: "Bilo je lijepo igrati pred sarajevskom publikom. Ovdje imam dosta prijatelja i uvijek rado dođem u glavni grad BiH".

Malo je nedostajalo da i Vi obučete dres Bosne?

Tako je. Još dok sam igrao u Kraljevu bilo je nekih pregovora da dođem u Bosnu. Sjećam se da je sa mojim ocem razgovarao Mirza Delibašić. No, kasnije sam obukao dres Partizana.

Apostrofirali ste da Vam je Rusmir Halilović mnogo pomogao u karijeri?

Svakako. Za njega mogu reći da je veliki stručnjak. Svojim savjetima pomogao mi je u karijeri. Zahvaljujući njemu zaigrao sam za jugoslovensku kadetsku reprezentaciju. Uvijek je predstavljao nepoznete mlade igrače, koji bi krenuli jednom novo stazom. Svojim radom i vizijom izvlačio je iz ekipe doista sve što je mogao. Svoj uspješan posao nastavio je sve do danas.

Ispričali ste i zanimljiv detalj kako ste danima iščekivali poziv u najjači državni tim?

To je posebna priča. Konstantno sam kupovao novine u nadi da će se i moje ime jednoga dana naći na njemu. Kada se to desilo bio sam sretan. To me mnogo motivisalo za dalji rad.

Često napominjete da je reprezentacija bivše Jugoslavije imala sjajnu generaciju?

Apsolutno. Bili smo evropski dream team. Mislim da nam na Starom kontinentu niko nije mogao parirati. Mnogo se radilo. Disciplina je bila na prvom mjestu. Bilo je istinko uživanje igrati sa tim košarkašima. Gdje god smo se pojavili, osjetila se velika doza respekta.

Za kraj nam recite kako je bilo u NBA ligi?

Počeci u Lakersima nisu bili lagani, to je klub kojeg zanimaju samo vrhunski rezultati. Ipak, s vremenom su stvari krenule nabolje. I Sacramento pamtim po lijepom iskustvu.