Košarka
0

Košarkašice Orlova pobijedile Željezničar

FENA
(Foto: FENA)
Košarkašice Željezničara poražene su od Orlova u meču 12. kola Lige 10 Bosne i Hercegovine. Gošće iz Banje Luke uspjeli su doći do pobjede rezultatom 65:60, iako je semafor nakon prve četvrtine meča nagovještavao laku pobjedu Željezničara.

''Željo'' je u dvorani 1 KSC Skenderija odlično započeo utakmicu, te na krilima Samre Omerbašić napravio dvocifrenu prednost. Rezultat nakon prvih deset minuta utakmice je glasio 22:10 za domaći tim.

Ipak, košarkašice Orlova nisu došle u Sarajevo da se predaju, a to su pokazale borbenom igrom u drugoj četvrtini utakmice, kada su značajno smanjile prednost Željezničara. Dobrom igrom i agresivnom odbranom Banjalučanke su drugi periodu igre dobile rezultatom 17:10, te se na poluvrijeme otišlo pri vodstvu domaćina 32:27.

Nastavak meča donio je ravnopravnu igru, u kojoj su se oba tima smjenjivala u vodstvu. Košarkašice Orlova su u nekoliko navrata stizale prednost Željezničara, dolazile do vodstva, a zatim su košarkašice Želje ponovo zaigrale bolje te okrenule meč u svoju korist. U trećem periodu igre gledaoci su mogli vidjeti izjednačen meč u kojem su obje ekipe postigle po 16 poena.

Zadnji period igre pripao je gostujućoj ekipi čije igračice su u neizvjesnoj završnici imale više koncentracije. U samom finišu utakmice uspjele su košarkašice Orlova odbraniti nekoliko bitnih napada Željezničara, a zatim i poentirati, što je rezultiralo pobjedom od pet poena razlike.

Košarkašice Željezničara nisu uspjele postići poene u najbitnijim trenucima, kada se utakmica ''lomi'', a imale su i nekoliko grešaka u dodavanju, nakon kojih je gostujući tim dolazio do poena iz kontranapada.

Orlove je u ovom meču do pobjede predvodila Milena Rađenović s 23 poena, pet skokova i tri asistencije, a Nataša Tomasović je dodala 15 poena i devet skokova.

U ekipi Željezničara najefikansija je bila Samra Omerbašić sa 16 poena i 15 skokova, dok je Emina Smajić dodala 11 poena, dva skoka i sedam asistencija.