Košarka
0

Juniori BiH danas protiv Crne Gore, kadeti protiv Hrvatske

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Juniorska i kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okupile su se u Sarajevu, a danas će odigrati prvi od dva meča protiv odgovarajućih selekcija Crne Gore, odnosno Hrvatske.

Susreti su organizirani u okviru priprema bh. selekcija za nastup na evropskim prvenstvima koja ih očekuju u julu i augustu.

Kadeti BiH igrat će na evropskom prvenstvu za igrače do 16 godina u Kaunasu od 6. do 16. augusta, a prije toga ih očekuje učešće na evropskoj olimpijadi za mlade u Bakuu.

Od ove generacije očekuju se vrhunski rezultati, a po riječima direktora reprezentativnih selekcija KSBiH Igora Stojanovića, s olimpijade mladih od njih se očekuje medalja.

Kadeti BiH danas od 18 sati na Ilidži će odigrati meč sa selekcijom Hrvatske.

Selektor Emir Halimić za ovaj meč imat će na raspolaganju sljedeće igrače: Džanana Musu, Sanija Čamparu, Emira Čerkezovića, Semina Burku, Aljošu Jankovića, Dejana Marjanca, Miloša Radana, Aleksandra Stojišića, Ivana Sabljića, Timura Ovčinu, Amara Teskeredžića, Nedima Džuvu, Emana Šertovića, Matea Ivankovića, Božu Marića i Tarika Biberovića.

Njegoš Sikiraš je propustio ovo reprezentativno okupljanje zbog školskih i klupskih obaveza, a uskoro putuje u Ameriku gdje će zajedno s još devet igrača predstavljati Evropu na meču protiv Amerike.

Drugi meč između kadetskih reprezentacija BiH i Hrvatske bit će odigran u u četvrtak u 15.15 sati, također na Ilidži.

Juniorska reprezentacija BiH odigrat će dva susreta sa selekcijom Crne Gore, a prvi je na rasporedu večeras u 20 sati.

Selektor Marko Trbić na raspolaganju ima 13 igrača. Na spisku su: Atif Durak, Fahrudin Manjgafić, Sandro Antunović, Adnan Arslanagić, Emir Ahmedić, Ammar Gegić, Milan Vulević, Filip Marčetić, Dario Obradović, Ibrahim Durmo, Alija Pirić, Edin Atić i Dragan Mičić.

Drugi meč između te dvije selekcije bit će odigran 2. aprila od 17 sati.

Juniori BiH pripremaju se za nastup na evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina koje će od 23. jula do 2. augusta biti održano u grčkom gradu Volosu.

Mladi bh. košarkaši su u teškoj grupi sa selekcijama Grčke, Litvanije i Hrvatske, ali su optimisti kada je u pitanju plasman.

  • Imamo dobru generaciju i očekujem da na evropskom prvenstvu napravimo historijski iskorak. Poznajemo igrače protiv kojih ćemo igrati, možemo se s njima nositi - kazao je mladi bh. košarkaš Ammar Gegić.