Košarka
2

Igokea prijavljena za FIBA Ligu prvaka, moguć nastup i u ABA ligi

Piše: E. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Košarkaški savez Bosne i Hercegovine prijavio je Igokeu kao predstavnika naše zemlje u FIBA-inoj Ligi prvaka.

"Igokea se javila Savezu i zatražila da je prijavimo za takmičenje u Ligi prvaka. No, mi u Savezu smo nezadovoljni kriterijima koji su primijenjeni prilikom selekcije ekipa, odnosno razvrstavanja na to ko ide u kvalifikacije, a ko direktno u grupnu fazu takmičenja. Sa sportskog aspekta nije normalno da petoplasirani tim iz Grčke igra direktno u grupnoj fazi, a da naš prvak igra od prvog pretkola", kaže generalni sekretar KS BiH Dubravko Barbarić.

Igokea bi, kao prvak BiH, dobila mjesto u prvom kolu kvalifikacija, koje se igra 27. i 29. septembra.

No, još uvijek nije jasno da li će Igokea igrati (i) ABA ligu, odnosno koji bi klub mogao zamijeniti Igokeu u Ligi prvaka.

"Još uvijek nije ništa definitivno. Moramo znati kako će se situacija razviti na relaciji FIBA - ULEB. FIBA je, praktično, priznala Euroligu, ali zabranjuje klubovima da se takmiče u Eurokupu. Igokea nije izborila pravo nastupa u Eurokupu, te stoga čekamo rasplet situacije", dodao je Barbarić.

Iako se posljednjih dana aktuelizirala priča o eventualnoj pozivnici za jedan bh. klub u Balkanskoj ligi (BIBL), od toga za sada nema ništa.