Košarka
0

EP košarkaša: Latvija i Hrvatska slavile u dramatičnim utakmicama

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Košarkaši Hrvatske i Latvije u dramatičnim utakmicama drugog kola grupa B i C Evropskog prvenstva u Sloveniji danas su ostvarili pobjede nad Gruzijom, odnosno Crnom Gorom.

Crnogorci su u Jesenicama imali vodstvo 72:71 nešto više od 11 sekundi prije kraja meča, nakon što je Tyrese Rice pogodio dvojku i dodatno slobodno bacanje. Ipak, tim koji je juče savladao Bosnu i Hercegovinu u ekipi je imao pribranog Kristaps Janicenoksa, koji je šutirao i pogodio u zadnjem napadu u meču za konačnih 73:72 za Latviju. Drugim trijumfom Latvijci su skoro pa ovjerili plasman u drugi krug takmičenja.

Sa 26 poena najučinkovitiji kod Crne Gore bio je Race, dok je među slavljenicima najviše poena postigao Janicenoks (15).

Hrvatska je u grupi C u meču igranom u Celju slavila poenom razlike u duelu sa Gruzijom. Selekcija iz naše regije pobijedila je 77:76, te tako izborila važan trijumf u nastojanjima da se domogne drugog kruga EP. U trileru Ante Tomić postigao je dva poena i doveo Hrvate u vodstvo - 77:76. Sekunda prije kraja meče George Tsintsadze je šutirao i promašio, pa su Hrvati slavili.

Najefikasniji u pobjedničkom timu bio je Dontaye Draper sa 16 poena, dok je 15 postigao Bojan Bogdanović. Najviše koševa na utakmici imao je tragičar Tsintsadze, jer je prije odsutnog promašaja ubacio 25 poena.

Evropsko košarkaško prvenstvo, 2. kolo:

Grupa A

Ukrajina - Izrael 74-67 Kasnije: Njemačka - Belgija Francuska - V. Britanija

Grupa B

Latvija - Crna Gora 73-72 Kasnije: Srbija - BiH Litva - Makedonija

Grupa C

Hrvatska - Gruzija 77-76 Kasnije: Poljska - Češka Španija - Slovenija

Grupa D

Finska - Švedska 81-60

Kasnije: Italija - Turska Grčka - Rusija