Košarka
69

BosnianBeast u Tuzli: NBA majstori mladima pokazuju košarkaške trikove

Piše: Armin Kendić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
BosnianBeast basketball camp koji organizira proslavljeni NBA košarkaš Jusuf Nurkić, član Denver Nuggetsa, danas je počeo u Tuzli. U okviru ovog jednodnevnog kampa čije troškove u cijelosti snosi Nurkić učestvuje blizu 300 mladih košarkaša iz 14 bh. klubova.

"Danas sam definitivno sretan. Veoma mi je drago što sva ova djeca imaju priliku doživjeti nešto drugačije. Znam da je vrijeme koje nudi jedan dan jako kratko, ali mislim da će im ova slika koju danas vide ostati u sjećanju do kraja života. Kada je u pitanju rad sa djecom, svi treneri su podijeljeni. Dogovorili smo se da će na samom kraju treneri iz Amerike izabrati nekoliko mladih košarkaša koji su njima 'zapali za oko' i oni će dobiti nagrade", kaže Nurkić.

Kroz etapni trenažni proces svi učesnici ovog kampa imaju jedinstvenu priliku susresti se s vrhunskim trenerima iz Amerike. Među njima je i Nurkićev trener iz Denver Nuggetsa Ognjen Stojaković.

"Ovo je fenomenalna stvar prije svega za djecu jer će biti veliki podstrek kako bi se nastavili baviti košarkom. S druge strane ovo je jedna fenomenalna stvar i za sve ostale učesnike. Ja sam dosad učestvovao na nekoliko kampova sličnog tipa i njihova poenta je da djeca razviju svoj talenat, a oni koji se najviše budu isticali 'odskoče' u cijeloj priči te naprave velike karijere", dodaje Stojaković.

Emir Karavdić iz Sarajeva košarku trenira već deset godina, a danas je, kako ističe, posebno sretan jer ima priliku učiti od vrhunskih košarkaša.

"Ovaj kamp za mene predstavlja jedno veliko iskustvo. Treninzi sa vrhunskim trenerima koji na nas prenose svoje vrhunsko znanje od velikog je značaja za sve učesnike. Također, ovaj kamp nam daje priliku i za napredovanje te eventualno da u svom životu uspijemo napraviti velike karijere", ističe ovaj 16-godišnjak koji bi volio ostvariti svoj san - igrati u NBA ligi.

Zeničanin Harun Alić košarkom se također bavi već deset godina, a kako kaže, učešće u ovom kampu od velikog mu je značaja.

"BosnianBeast mi definitivno daje neki super osjećaj. Sama činjenica da radim sa bh. reprezentativcem i NBA košarkašem je veliki podstrek za mene. Jedini izlaz za mene u budućnosti predstavlja košarka. Smatram da dobrim radom i treningom nešto mogu postići kada je ovaj sport u pitanju", nastavlja 16-godišnji Alić.

U trenažnom procesu aktivno učestvuje i prvi Nurkićev trener Ozren Selesković koji je BosnianBeast basketball camp okarakterisao kao veliku manifestaciju mladosti, sporta i zdravog načina života u kojoj djeca imaju priliku osjetiti emociju koju sa sobom nosi NBA liga.

"Jako sam ponosan i uzbuđen. Puno je emocija zastupljeno jer smo Jusuf i ja u košarkašku priču krenuli prije deset godina, u vrijeme kada je on još uvijek bio mali dječak, a sad već organizuje kamp koji je izuzetno značajan i koji će doprinijeti daljoj afirmaciji košarke u BiH te da će sigurno mnogi dječaci koji su danas prisutni ovdje poželjeti da jednog dana naprave sličnu karijeru", kaže Selesković.

Vrhunskom skupu trenera u Tuzli se pridružio i direktor NBA lige za Evropu, a jedan od Nurkićevih planova je da ovaj kamp postane tradicionalan te da naredni put bude održan u nekom drugom gradu u Bosni i Hercegovini.