Košarka
16

Avdić: Delibašić je bio ljudska gromada, čast mi je što sam bio dio njegove ekipe

Piše: D. B.
Samir Avdić
Samir Avdić
Samir Avdić je bivši bh. košarkaš i reprezentativac BiH koji je 1993. godine nastupio na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, gdje je naša reprezentacija, predvođena tadašnjim selektorom legendarnim bh. košarkašem Mirzom Delibašićem, osvojila osmo mjesto. Avdić se u razgovoru za portal Klix.ba prisjetio popularnog Kinđeta na 13. godišnjicu njegove smrti.

Avdić je s mnogo divljenja govorio o Delibašiću.

"O Mirzi je puno toga rečeno svih ovih godina, toliko da se knjige mogu pisati. Dovoljno je reći da je on proglašen najboljim bh. sportistom u 20. stoljeću. O njegovom košarkaškom iskustvu i znanju je suvišno govoriti. On je jedna ljudska gromada u svakom smislu", izjavio je Avdić.

Najbolji sportista BiH u 20. stoljeću je rado pomagao igračima.

"Mirza je znao predvidjeti situacije prije nego će se one dogoditi. Svojim iskustvom i ljudskom jednostavnošću puno je pomagao igračima u razvoju, pa tako i meni", rekao je bivši košarkaški reprezentativac BiH.

On se prisjetio najvećeg uspjeha reprezentacije BiH u njenoj historiji, koji je ostvaren na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj 1993. godine.

"Okolnosti pod kojima smo otišli na Evropsko prvenstvo su bile teške, ali smo mi ipak postigli najbolji rezultat u historiji bh. košarke i osvojili osmo mjesto. Ekipa je bila sastavljena uglavnom od igrača iz KK Bosna, ta tri mjeseca smo živjeli kao jedna porodica. Čast mi je što sam bio dio ekipe koja je za rezultat na EP dala 150 posto od sebe", kazao je Avdić.

S Kiđetom je danas teško bilo koga porediti, ali BiH ne treba brinuti za budućnost.

"Porediti igrače iz sadašnjeg i Mirzinog vremena je veoma teško, no, BiH se ne treba brinuti da svoju budućnost. Igrači poput Mirze Teletovića, Jusufa Nurkića i drugih reprezentativaca koji igraju u ozbiljnim klubovima su garancija da možemo računati na svijetlu budućnost", završio je Avdić.