sport
0

Karatisti BiH osvojili tri bronze na SP-u u Beogradu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Karate reprezentacija Bosne i Hercegovine sa 20. svjetskog prvenstva u Beogradu vraća se sa tri bronzana odličja.

U nedjelju, posljednjeg dana takmičenja, naša muška reprezentacija osvojila je treće mjesto u ekipnim borbama, savladavši Sloveniju sa 3:0.

Do ovog meča izabranici selektora Suada Ćupine, koji su nastupili u sastavu Tarik Lušija, Nermin Potur, Alem Kupusović, Admir Zukan, Made Odak, Oliver Mandarić i Adnan Adilović, u četvrtak su pobijedili selekcije Japana sa 3:2, Venecuele 3:0 i Turske sa 3:1, dok su u polufinalu poraženi od Azerbejdžana sa 1:3.

Ostala dvije bronze u pojedinačnim borbama u subotu su osvojili Nermin Potur i Merima Softić.

Dvadesetjednogodišnji član Karate kluba Ilidža odličje je osvojio u kategoriji do 75 kg pobjedama u pet mečeva, uz jedan poraz u polufinalu. U borbi za medalju Potur je savladao predstavnika Engleske s 3:1.

Jedinu medalju za BiH u ženskoj konkurenciji izborila je Merima Softić u kategoriji preko 68 kg. Članica Kluba borilačkih sportova Tuzla Sinbra također je ostvarila pet pobjeda uz jedan poraz, a u borbi za treće mjesto ubjedljivo je savladala predstavnicu Maroka sa 4:0.

U dosadašnjim nastupima na svjetskim prvenstvima najveći uspjeh ostvario je Mensur Cakić, koji je osvojio srebro 2004. u Meksiku, kao i naša muška ekipa u borbama 2006. godine u norveškom Stavangeru.

Na smotri najboljih karatista i karatašica svijeta učestvovalo je više od 1.000 takmičara i takmičarki iz 85 zemalja, a boje BiH branilo je 14 predstavnika.