sport
1

Ismir Jusko: Raduje me svaki uspjeh bilo kojeg borca, oni su ambasadori BiH

Razgovarao: Edin Isanović
Ismir se priprema za padobranstvo
Klub borilačkih vještina Bushido osnovan je prije devetnaest godina. Svojim profesionalnim i ozbiljnim radom u proteklom periodu uspio je okupiti veliki broj mladih sportista, te postati jedan od najvećih i najuspješnijih sportskih kolektiva u BiH. U narednom periodu žele nastaviti koračati stazama uspjeha, žele stvarati pobjednike.

Za njih je priča uvijek ista, a uspjeh stoji negdje na kraju puta. Članovi Bushida konstantno teže da ponude nešto više. Jedan od osnivača kluba Ismir Jusko govorio je u intervjuu za Klix.ba o počecima, kriterijima upisa, najboljim rezultatima, trenutnim aktivnostima i planovima za budućnost. Popularni Švabo posebno je podvukao kako smo izuzetno talentirana nacija za borilačke sportove.

Od kada postoji Bushido, koliko je članova do sada prošlo kroz klub i koliko su strogi kriteriji za upis?

Klub je osnovan 1994., a osnivači su Jusko Ismir i Admir Muminović. U početku je postojao samo jedan motiv za rad, da djeci u opkoljenom gradu damo makar nešto pozitivno. Treniranje karatea u tim nesretnim vremenima za našu zemlju pokazalo se veoma uspješnim, jer su sale bile pune, a nakon tog naše ambicije su postale veće i želja da napravimo dobre takmičare brzo je urodila plodom. Od 1998. godine pored karate škole u okviru Kluba borilačkih vještina Bushido počeli smo i sa sekcijom jiu - jitsua i MMA. Sekcija koja je u početku brojala 15 seniora brzo je narasla do grupa koje danas, pod kontrolisanim upisom, broji oko 150 članova juniorskih i seniorskih kategorija. Teško je reći koliko je članova prošlo kroz klub, ali smo presretni kada vidimo da neki od naših prvih takmičara sada dovode svoju djecu. Bushido je očigledno postao za neke porodična tradicija. Upis u klub se bazira na sljedećim principima. Ne primamo one koji su devijantnog ponašanja i kojima je motiv da se nauče tući i svoje problem rješena taj način. Tražimo da budu uzorni sportisti i primjer kako se treba ponašati. Ne želimo da regrutujemošegrtujemo nasilnike. Bushido nije samo klub, to je jedna velika porodica. Ove godine možete biti prvak svijeta, a sljedeće vam to neko može oduzeti. Želimo učenicima usaditi ljudske vrijednosti koji će im pomoći da u budućnosti budu bolji u svim segmentima života.

Koji su najbolji klupski rezultati?

Kada bi počeli nabrajati sve naše klupske i pojedinačne rezultate ostvarene u proteklih devetnaest godina trebalo bi nam dosta vremena. Dovoljno je reći da su neki naši takmičari proglašavani pet puta uzastopno sportistima godine u BiH i na kraju sportistima decenije. Osvojili smo sve što se može osvojiti kako na evropskom tako i na svjetskom nivou.

Možete li nam izdvojiti trenutne aktivnosti?

Po kalendaru takmičenja i u karateu i jiu -jitsi gotovo da nema mjeseca da nema neko nadmetanje i zbog toga radimo punom parom. Pripreme su krenule prošle godine u novembru i sada je vrijeme da se urađeno pokaže i na tatamiju. Karatisti imaju i po dva takmičenja u mjesecu, dok se seniori iz jiu - jitsu ekipe spremaju za svjetski kup koji će se održati u Lisabonu u junu. Očekujemo da će ova godina biti jedna od najuspješnijih, jer sve ukazuju na to. Pored takmičarskog dijela posebno bih istakao naše rekreativce kojih imamo oko 130. To su oni seniori koji su biološki izašli iz kategorije aktivnog treniranja, ali ih to nije spriječilo da rekreativno vježbaju jiu- jitsu. Na planetarnom nivou pokazalo se da je jiu- jitsu jedan od najkompletnijih sportova. Pored treninga u klubu članovi Bushido tima redovno idu na planinarenja, u toku ljeta na ronjenje, rafting ture i padobranstvo. Mi smo stava da su svi ljudski limiti u glavi, te da se istih treba osloboditi. Više od deset godina organizujemoograničujemo humanitarne akcije. Kako pojedinačne, tako i za narodnu kuhinju.

Prema vašem sudu, koliko javnost zna o jiu –jitsi, kako ste vi počeli da trenirate ovu vještinu i šta treba uraditi da se taj sport dodatno promovira?

Posljednjih godina putem elektronskih i pisanih medija vidimo da MMA sve više dobiva na planetarnoj popularnosti. Često jedan od glavnih sportova koji se spominje kao favorit je upravo jiu - jitsa. Treba napomenuti da je u prije ratnom periodu jiu - jitsa bila dostupna jedino uposlenicima tadašnje milicije i profesionalne vojske. Pošto sam imao tu privilegiju da prije rata budem pripadnik specijalne milicije Republičkog MUP-a imao sam i tu privilegiju da se još davne 1991. godine sretnem s ovim sportom. Svoje prve korake naučio sam od legendarnog judo šampiona i olimpijca pokojnog - Vinka Samarlića. Nakon rata 1997. godine bio sam u SAD-a i to sam se prvi put susreo sa MMA i brazilskim jiu- jitsom. Odmah po dolasku u BiH počeo sam s malom grupom svojih prijatelja da treniram. Imao sam sreću da u to vrijeme upoznam i treniram s nekim Amerikancima koji su radili u ambasadi. Druženja i treninzi s tim momcima pomogli su mi da nivo svoga znanja i u ovoj vještini podignem na veći nivo.

Da li u Bushidu ima takmičara koji u budućnosti mogu napraviti vrhunske rezultate na međunarodnoj sceni?

Od samog osnivanja kluba možemo reći da je u njemu uvijek bila izuzetno kvalitetna takmičarska ekipa. Kao i u svim drugim klubovima koji imaju ambicije da osvajaju medalje na takmičenjima, i mi itekako ulažemo u naše borce. Više od osamnaest godina Bushido tim u kontinuitetu osvaja medalje kako na domaćim, tako i na međunarodnim turnirima. Nasi planovi su da i u budućnosti nastavimo tom praksom.

Jesmo li talentirana nacija za borilačke sportove?

Osvojeni rezultati na međunarodnim nadmetanjima u proteklih sedamnaest godina u svim borilačkim vještinama ,koje egzistiraju u BiH, najbolji su pokazatelj da smo mi izuzetno talentirana nacija kada su u pitanju borilačke vještine. Karatisti, džudisti, jiu - jitsa borci, kick bokseri, bokseri, K-1 borci, taekwondo i MMA borci i ostali iz cijele BiH pokazuju da su spremni za takmičenja svjetskog ranga. Nažalost, u velikom broju slučajeva finansijski problemi su kamen spoticanja na njihovom putu. Lično se radujem svaki put kada vidim uspjeh bilo kojeg našeg borca, jer su oni naši ambasadori. Njihove pobjede su pobjede svih nas iz BiH. Nadam se da će u budućnosti biti više razumijevanja od strane onih koji mogu pomoći svim talentiranim takmičarima bez obzira iz kojeg borilačkog sporta oni dolazili.