sport
0

Indijska atletičarka pala na testu spola

FENA
Vrhunska atletičarka iz Indije Santhi Soundararajan (25) možda će ostati bez srebrne medalje sa Azijskih igara u Dohi, jer je pala na testu spola, prenosi BBC.

"Santhi je podvrgnuta testu spola u Dohi i primili smo izvještaj u kojem piše da nije prošla", tvrdi Manmohan Singh, predsjednik medicinske komisije Indijske olimpijske udruge.

"Ne znam za rezultate jer mi nije još ništa rečeno o njima. Ne želim razgovarati o tome", rekla je Soundararajan koja je novinarima uglavnom odgovarala sa "nemam komentara".

Test spola obuhvaća preglede tima liječnika u kojem se nalaze ginekolozi, endokrinolozi i psiholozi, a sportašice su podvrgnute tjelesnim i kliničkim ispitivanjima. Test nije obavezan za sve, a radi se kada ga zatraži rivalska ekipa.

Dvojbeno je to, piše BBC, što je Soundararajan prošle godine osvojila srebro na 800 metara u Južnoj Koreji, a i prije tog natjecanja bila je podvrgnuta testu spola i prošla ga.

Ovo neće biti prvi put u Indiji da je sportašici utvrđeno da nije žena. Naime, testom kojim se transrodnim osobama utvrđuje spol, jednoj je nogometašici 1999. godine utvrđeno da je uglavnom muškarac.