Nova uloga
2

Grabar-Kitarović izabrana u najvažniju komisiju Međunarodnog olimpijskog komiteta

N. K.
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: EPA-EFE)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: EPA-EFE)
Nekadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na prijedlog predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomasa Bacha imenovana je u Komisiju za određivanje budućih domaćina olimpijskih igara.

Komisija je formirana na prošlogodišnjem kongresu MOK-a u Lauseanni, a Grabar-Kitarović je zamijenila Filipinku Mikee Kojuangco-Jaworski.

Predsjednica komisije je Norvežanka Kristin Kloster Aasen, a tu su još Filomena Fortes, Lingwei Li, Luis Meija Oviedo i Dick Pound kao članovi MOK-a te Andrew Parsons kao predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora, Sarah Walker kao predstavnica sportista, Paul Tergat kao predstavnik Nacionalnih olimpijskih odbora i Francesco Ricci Bitti kao predsjednik Udruženja međunarodnih saveza ljetnih olimpijskih sportova.

Zadatak komisija je uspostavljanje stalnog dijaloga s ciljem kreiranja interesa gradova/regija/zemalja i nacionalnih olimpijskih odbora za olimpijske igre.

Već su poznata tri naredna domaćina ljetnih Igara (Tokio 2021., Pariz 2024., Los Angeles 2028.) i dva zimskih Igara (Peking 2022., Milano i Cortina d’Ampezzo 2026.), a prve Igre na izbor kojega će utjecaj imati Grabar-Kitarović održat će se 2030.