sport
39

G-Drive štafetni polumaraton: Jedna od glavnih novina na sarajevskom polumaratonu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Udruženje "Marathon" Sarajevo nastavlja svoju misiju promocije zdravog načina života organizujući najmasovniju sportsku manifestaciju u BiH. U okviru jubilarnog 10. Sarajevo Coca-Cola polumaratona jedna od velikih novina jeste i organizacija G-Drive štafetnog polumaratona koji će omogućiti timu od tri osobe da istrči polumaraton.

Glavni cilj organizacije G-Drive štafetnog polumaratona jeste omogućiti još većem broju učesnika da budu dio ove lijepe i vrijedne priče tako što će u timu od troje istrčati polumaraton. To znači da će članovi štafetnog tima trčati 6,7 i 8 kilometara, ovisno o dionici, odnosno pretrčati će 21,1 km kao tim i tako dobiti vrijednu finišersku medalju na cilju polumaratona. Za štafetni polumaraton potrebno je dosta manje trenirati nego za individualni polumaraton tako da je trka otvorena i dostupna puno većem broju rekreativaca.

"Zahvalni smo svim ovogodišnjim partnerima jer su nam omogućili da se poboljšavamo i da zajednici ponudimo još više. Od sportskog, ekonomskog pa do društveno odgovornog aspekta, ponuditi ćemo svim učesnicima još više u ovoj godini. Konkretno G-Drive štafetni polumaraton je potpuno nova trka u Sarajevu i odlučili smo da uvedemo u polumaratonski vikend još jednu od najboljih svjetskih praksi. Cilj nam je da i ova trka ima 300 timova za 3 godine. Štafetni polumaraton je veliki hit za kompanije i dosta ih je već prijavilo timove. Sretni smo jer imamo priliku dodatno omasoviti trčanje u BiH, koje je već najmasovniji hobi na svijetu, te još većem broju naših gostiju omogućiti da osjete draži Sarajeva i ljepotu trase trke kada budu trčali 18.9.", rekao je Erol Mujanović, direktor Udruženja "Marathon" Sarajevo

Trčanje je uz hodanje najzdravija ljudska aktivnost, a sve veću popularnost u svijetu zadobilo je činjenicom da je jednostavno i svima dostupno. Sa trčanjem se može početi bilo kad, bez obzira na godine, a osim što trkači uvijek poboljšaju svoje kardiovaskularno zdravlje, naučno je dokazano da ovakva vrsta aktivnosti uvijek pozitivno utiče i na psihičko stanje ljudi te ih oslobađa stresa. Kao gotovo nijedna druga tjelesna aktivnost, trčanje u kratkom roku značajno podiže samopouzdanje, mišljenje o sebi i raspoloženje, a redovnim trčanjem pozitivan učinak se samo akumulira.

Prijave za 10. Coca-Cola Sarajevo polumaraton, odnosno G-Drive štafetni polumaraton traju do 04.09, a svi zainteresovani mogu se prijaviti putem oficijelne web stranice, gdje se također mogu naći i sve ostale potrebne informacije kao i na Facebook stranici NGO Marathon Sarajevo.