Snimci postali viralni
9

Pogledajte sramotnu utrku koja je pod istragom: Kineza pustili da pobijedi u Pekingu

D. P.
Jie je slavio pred domaćom publikom (Foto: Screenshot)
Jie je slavio pred domaćom publikom (Foto: Screenshot)
Organizatori pekinškog polumaratona otvorili su istragu nakon sramotne pobjede kineskog atletičara Hea Jiea kojeg su trojica afričkih atletičara pustila i ohrabrila da dođe do trijumfa.

Otvorena je istraga u regularnost pekinškog polumaratona koji je održan u nedjelju. Domaći predstavnik He Jie je slavio na utrci s vremenom 1.03:44, ali su završni kadrovi utrke postali viralni i sumnjivi svima nakon što su vidjeli šta se desilo.

Trojica afričkih trkača vodila su utrku do samog cilja. Riječ je o Kenijcima Robertu Keteru i Willyju Mnangatu te Etiopljaninu Hailiju Bikili.

Međutim, trojac je prepustio pobjedu domaćem atletičaru. No, osim toga, Afrikanci su Kineza ohrabrivali i pokazivali kuda da ih prestigne i ostvari pobjedu.

He Jie je azijski prvak u maratonu, a pobijedio je za jednu sekundu prednosti u utrci u kojoj je evidentno da su Afrikanci usporili svoj tempo kako bi ga pustili da pobijedi.

"Pokrenuli smo istragu i objavit ćemo rezultate javnosti kada budu dostupni", saopćeno je iz Pekinškog sportskog biroa, odakle su željeli da osoba ostane anonimna.

Jedan od trkača iz Afrike, Kenijac Mnangat, priznao je za South China Morning Post da je pustio Hea da pobijedi jer mu je prijatelj. Videosnimci su obišli društvene mreže i fanovi su ovaj potez okarakterisali kao sramotan.

He Jie je inače već osigurao nastup na Olimpijskim igrama u Parizu, a radi se i o kineskom nacionalnom rekorderu u maratonu.