Formula 1
0

Williams F1 postaje dostupan malim dioničarima

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Manjinski paket dionica od drugog marta će na raspolaganje zainteresovanim kupcima staviti AT&T Williams, slavna britanska ekipa u Formuli 1.

Dionice će se moći kupiti i potom preprodavati na Frankfurtskoj burzi.

Ovakav se potez očekivao jer ga je direktor i osnivač ekipe Frank Williams najavio prošlog mjeseca. Ekipa na taj način namjerava prikupiti novac bez kojeg je ostala nakon povlačenja velikog broja sponzora, te omogućiti kompaniji stabilniju i od kriza neovisniju budućnost.

Sam će 68-godišnji Williams, koji je u invalidskim kolicima od teške automobilske nesreće u kojoj je stradao 1986. godine, ostati vlasnik kontrolnoga, većinskog paketa dionica.

Williams je treća najuspješnije ekipa u historiji Formule 1, s tim da je bila najbolja do ulaska u krizno razdoblje u drugoj polovini 90-ih godina prošlog stoljeća. Osvojili su Williamsovi vozači devet konstruktorskih i sedam pojedinačnih naslova svjetskih prvaka, te pobijedili u 113 od 565 utrka u kojima je ekipa nastupala. Na putu prema mogućem naslovu prvaka u Williamsovom bolidu 1994. godine u Imoli je poginuo veliki Brazilac Ayrton Senna.

Posljednji put Williamsov vozač (Jacques Villeneuve) postao je prvakom 1997. godine. Posljednju je pak pobjedu Williams (Juan Pablo Montoya) ostvario 2004. godine.

Prošle je sezone ekipa koju su 1980. godine zajednički osnovali Williams i Patrick Head zauzela šesto mjesto konstruktorskog poretka.

U novoj sezoni Williamsove bojeće braniti Venezuelac Pastor Maldonado i Brazilac Rubens Barrichello.