Formula 1
0

VN Japana: Sudije odlučile o slučaju Hamilton-Massa

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Sudije 15. utrke Svjetskog prvenstva Formule 1 koja se proteklog vikenda vozila za VN Japana u Suzuki objasnili su zašto su odlučili da je dodir između Hamiltona i Masse u 22. krugu trkaći incident.

Naime, Hamilton i Massa su imali dodir u 22. krugu utrke pri ulasku u 16. zavoj iz kojeg je Felipe Massa izašao sa oštećenjem prednjeg krila na svom Ferrariju te je utrka vožena pod sigurnosnim automobilom zbog dijelova Ferrarija na stazi.

Vozač McLaren-Mercedesa objasnio je situaciju da "...nije vidio Massu koji ga je pokušao prestići s lijeve strane..." dok je Ferrarijev Brazilac napao Hamiltona riječima "... ja sam držao svoju stranu i kočio, a Hamilton je skrenuo i udario u moj bolid...".

Prema izvještaju sudaca na službenoj stranici Svjetske automobilističke federacije (FIA) sudije nisu kaznile ni jednog vozača jer su prilikom pregleda video zapisa spornog događaja zaključili:

"Lewis Hamilton držao je svoj bolid na putanji kao i u prethodnim krugovima, a Felipe Massa je svojim Ferrarijem pokušao prestići McLaren-Mercedes po lijevoj strani u desnom zavoju."