Ubjedljiv trijumf
96

Verstappen pobijedio u Japanu: Red Bull konstruktorski prvak, sve spremno za slavlje Maxa u Kataru

E. B.
Max Verstappen (Foto: EPA-EFE)
Max Verstappen (Foto: EPA-EFE)
Vozač Red Bull Racinga Max Verstappen je suvereno trijumfovao na Velikoj nagradi Japana i stigao na korak do obrane titue prvaka.

Verstappen je današnju utrku na Suzuki krenuo s prve startne pozicije i slavio je bez većih problema u 17. utrci ove sezone.

Nizozemac je stigao do 13. pobjede ove sezone i osigurao konstruktorsku titulu Red Bullu, drugu zaredom i šestu u historiji.

Sam Verstappen je u ovoj sezoni osvojio više bodova (400) nego Lewis Hamilton i George Russell u prvom pratitelju Mercedesu zajedno (305).

Iza Verstappena su sa 19 i 36 sekundi zaostatka završili vozači McLarena Lando Norris i Oscar Piastri, koji je došao do prvog podija u karijeri.

Bodove su danas još osvojili četvrti Charles Leclerc (Ferrari), peti Lewis Hamilton (Mercedes), šesti Carlos Sainz (Ferrari), sedmi George Russell (Mercedes), osmi Fernando Alonso (Aston Martin), deveti Esteban Ocon (Alpine) i deseti Pierre Gasly (Alpine).

Verstappen je došao na korak od odbrane titule, pošto je njegova prednost u odnosu na timskog kolegu Sergija Pereza 177 bodova, a u opticaju ih je još 180. Prvu priliku za treći naslov prvaka Nizozemac će imati za dvije sedmice u Kataru.