Cifra je vrtoglava
77

Schumacherova porodica prodala njegove satove, među njima i poklon bivšeg šefa Ferrarija

N. M.
Schumacherovi satovi prodati za 4 miliona švicarskih franaka (Foto: EPA-EFE)
Schumacherovi satovi prodati za 4 miliona švicarskih franaka (Foto: EPA-EFE)
Satovi velikana Formule 1 Michaela Schumachera prodati su u utorak za nešto više od 4 miliona eura na aukciji kuće Christie's u Ženevi.

Ukupno je prodato osam satova, uključujući primjerke Rolexa, F.P. Journea i Audemars Piguet satova, a na aukciju ih je stavila porodica slavnog vozača kojeg u javnosti nema otkako je 2013. godine pretrpio tešku povredu glave pri padu tokom skijanja.

F.P. Journe, Intenit et fecit sat (Foto: EPA-EFE)
F.P. Journe, Intenit et fecit sat (Foto: EPA-EFE)

Među satovima koji su prodati je i onaj koji je Schumacheru poklonio bivši šef Ferrarija Jean Todt, s ugraviranom porukom za Nijemca, a procjenjuje se da je on koštao blizu 2 miliona eura.

Riječ je o satu F.P. Journe na kojem je oslikan i grb Ferrarija te kaciga kakvu je nosio Schumacher.

Drugi personalizirani sat, Royal Oak kompanije Audemars Piguet, prodan je za 425.000 eura, nadmašivši njegovu ranije procijenjenu vrijednost od 150.000 do 250.000 eura.

Audemars Piguet, Royal OAK sat (Foto: EPA-EFE)
Audemars Piguet, Royal OAK sat (Foto: EPA-EFE)

"Kolekcionari su bili jako sretni što su otkrili ove satove pune historije", rekao je Remi Guillemin, voditelj Christie's odjela za satove Evropi.

Zanimljivo je i da je aukcija Schumacherovih satova bila odgođena jer je prvobitno bila zakazana za ponedjeljak. Uzrok odgađanja bio je cyber napad kojem je Christie's bio izložen.

Navedenih osam satova koji su prodati samo su dio veće kolekcije koju posjeduje porodica Schumacher. Još uvijek nije jasno zašto se porodica odlučila na ovakav korak.