Formula 1
5

Schumacher može ostati u komi do kraja života

Totalsport
Michael Schumacher (Foto: AFP)
Michael Schumacher (Foto: AFP)
Prema pisanju njemačkih magazina Focusa i Bilda, sedmerostruki svjetski prvak u Formuli 1, Michael Schumacher (45) mogao bi ostatak života provesti u komi.

Spomenuti magazini navode da Schumachera još nisu ni pokušali probuditi iz inducirane kome, u koju je stavljen prije 18 dana nakon nesreće na skijanju u Meribelu, jer su njegove povrede glave, odnosno mozga, vrlo teške.

"U ovakvoj situaciji nema nagađanja. Na kraju krajeva govorimo o životu i smrti. Čovjek u komi može provesti cijeli svoj život, bez da na ikakav način šteti ljudskom mozgu", rekao je neurokirurg Andreas Ziger iz Oldenburga.

"Povrede mozga su među najkomplikovanijim povredama koje ljudsko tijelo može zadobiti. Nagađati koliko će dugo čovjek provesti u komi nije jednostavno i ovisi od osobe do osobe", zaključio je Ziger.

Neurolog iz Kölna Gereon Fink uvjeren je pak da je Schumacher još uvijek u induciranoj komi, jer su povrede mozga iznimno teške.

"Ukoliko su povrede mozga toliko teške da bi mogle naštetiti pacijentu, onda ga ljekari neće buditi iz kome. Ovisno o mjestu gdje je krvario, Schumacher se može probuditi s paralizom, problemima u komunikaciji, kordinaciji, pa čak i promijenjenim karakterom", vjeruje Fink.

Medijima zasada kruže dvije varijante kada će se krenuti s buđenjem njemačkog pilota iz kome. Jedna govori da će se to dogoditi kroz dan, dva, dok druga da to nije ni u planu, odnosno da će se prvo napraviti dodatne pretrage na njegovom mozgu kako bi se saznalo kakva je oštećenja pretrpio.