Posljednja utkra u karijeri
6

Schumacher: Bio bih ponosan da Vettel sruši moje rekorde

Totalsport
Michael Schumacher
Michael Schumacher
Statistički najuspješniji vozač u Formuli 1 Michael Schumacher (43) danas će na Velikoj nagradi Brazila voziti svoju posljednju utrku u karijeri, 308. po redu.

Onda će reći svoj drugi zbogom, prema njegovim riječima i konačni, nakon što se prvi put penzionisao na kraju 2006. godine.

U oproštajnom intervjuu za Bild Schumacher je progovorio o svojim osjećajima vezanim uz povlačenje, kao i njegovom legitimnom nasljedniku Sebastianu Vettelu.

"Osjećaji zbog povlačenja ovog puta nisu tako intenzivni kao prije šest godina. Tada smo se borili za pobjede i postolja, a danas smo maksimalno osvajali neke bodove. Nisam se vratio u Formulu 1 da bi samo 'kružio' već sam imao druge ciljeve. Stoga ću uživati u posljednjoj utrci. Izvući ću najbolje iz toga i veseliti se onom što je preda mnom.

Mislite li da ćete većini nedostajati?

"Bio bih tužan da nije tako. Vjerujem i nadam se da će me se moji navijači sjećati po pozitivnim stvarima, čak i nakon povratka, iako stvari nisu ispale kako sam se nadao".

Ali to zasigurno nije bilo do vas...

"Jeste i nije. Ne želim i ne mogu sebe isključiti iz rezultata ostvarenih u protekle tri godine. To nije moj stil i nisam takav karakter. Bio sam uključen u rad kao i svaki drugi član tima. Pobjeđujete i gubite zajedno".

Koji je bi glavni problem Mercedesa?

"Sigurno aerodinamika. Nismo je tokom godina dovoljno razvijali poput drugih. I dalje ne znam što se tu može napraviti".

Da li je u Ferrariju bilo lakše riješiti probleme?

"Ferrari je bio drugačiji. Drugo vrijeme, druga struktura, različite ljudske karakteristike. Ali tada je bila jedinstvena sinergija između Jeana Todta, Rossa Brawna, Roryja Byrnea i mene. U ovom trenutku u Mercedesu to nismo postigli".

Podvucimo liniju, kako gledate na posljednjih šest godina?

"Prve tri godine nakon mog penzionisanja 2006. godine bile su olakšanje. Konstantna takmičenja, tenzije i koncentracija su me iscrpile. Više nisam imao energije ni motivacije".

Riječ dvije o Vettelu. Može li srušiti vaše rekorde?

"Ne vidim zašto ne. Ima sve predispozicije. Talentiran je, brz, pametan i trenutno vozi za pravu ekipu. Bio bih ponosan da ih sruši jer je on moj prijatelj".