Velika nagrada Belgije
0

Räikkönenu pobjeda, Fisichella drugi

Totalsport
Finski vozač Ferrarijeve ekipe, Kimi Räikkönen pobjednik je Velike nagrade Belgije, dvanaeste utrke sezone u kalendaru Formule 1.

Može to svjetski prvak iz 2006. godine zahvaliti svom sjajnom startu, nakon kojeg je šestu poziciju prije utrke pretvorio u drugo mjesto. Potom je na stazu izašao sigurnosni automobil koji je donio mogućnost da se Finac još više približi Italijanu, a nakon što je utrka nastavljena vrlo brzo je došao i u vodstvo, koje je uz stalnu prijetnju danas sjajnog Giancarla Fisichelle, ipak uspio obraniti.

Prva je ovo pobjeda “hladnoga Finca” još tamo od 27. aprila prošle godine kada je pokorio konkurenciju na Velikoj nagradi Španije, i ukupno 18. u bogatoj karijeri, te ujedno prva ove sezone za Ferrarijevu momčad.

Na nju je Räikkönen čekao 26 utrka, a kada se prilika ukazala prigrlio ju je i ljubomorno čuvao 44 kruga na Spa-Francorchampsu, gdje je sjajnu utrku za slabašnu Force Indiju odvozio Giancarlo Fisichella. Četvrti pole-position u karijeri nije uspio odbraniti, no drugo mjesto velik je uspjeh za momčad koja je prve bodove čekala 29 utrka.

Pokazao je 36-godišnji Italijan odlučnost i sigurnost na stazi dovoljnu za osvajanje osam bodova, odnosno druge stepenice pobjedničkog postolja, što je rezultat karijere za Force Indiju. Treća je pripala Red Bullovom Sebastianu Vettelu, ispred BMW-ovog dvojca Robert Kubica - Nick Heidfeld.

Dodajmo da su se od utrke već u prvome krugu oprostili vodeći u ukupnom poretku Brawnov Jenson Button, te branitelj naslova Lewis Hamilton.

Velika nagrada Belgije:

  1. Kimi Räikkönen Ferrari 1h23:50.995

  2. Giancarlo Fisichella (Force India-Mercedes) +0.9

  3. Sebastian Vettel (RBR-Renault)  +3.8

  4. Robert Kubica (BMW Sauber) +9.9

  5. Nick Heidfeld (BMW Sauber) +11.2

  6. Heikki Kobalainen (McLaren-Mercedes) +32.7

  1. Rubens Barrichello (Brawn-Mercedes) +35.4

  2. Nico Rosberg (Williams-Toyota) +36.2

Ukupni redoslijed, vozači:

1.Jenson Button (Brawn-Mercedes) 72 boda

  1. Rubens Barrichello (Brawn-Mercedes) 56
  1. Sebastian Vettel (RBR-Renault) 53

Ukupni redoslijed, konstruktori:

  1. Brawn-Mercedes 128 bodova

  2. RBR-Renault 104.5

  3. Ferrari 56