"Podgrijao" špekulacije
58

Hamilton: Volio bih da se Vettel vrati, bio bi sjajna opcija za Mercedes

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sedmostruki prvak Formule 1 Lewis Hamilton jedan je od onih koji se nadaju povratku nekadašnjeg šampiona Sebastiana Vettela u Formulu 1.

Vettel je kao vozač Aston Martina okončao svoju F1 karijeru krajem 2022. godine nakon gotovo 300 utrka, četiri šampionske titule, 53 pobjede, 122 podijuma, 57 pole positiona i osvojenih više od 3.000 bodova..

Međutim, nakon što je nedavno obavio endurance test za Porsche, 36-godišnji Nijemac je priznao da je mu je mogućnost povratka u Formulu 1 "privlačna", kao i da je obavio razgovore sa šefom Mercedesovog F1 tima Totom Wolffom.

Wolff traži vozača koji će zamijeniti Hamiltona na kraju ove sezone s obzirom na činjenicu da Britanac odlazi u Ferrari.

Poznato je da su se Kimi Raikkonen, Michael Schumacher i Fernando Alonso vraćali u Formulu 1, tako da postoje šanse da isto uradi i Vettel.

"Formula 1 uvijek nedostaje, to je najveći sport na svijetu i najbolje iskustvo. Jednostavno, nevjerovatan je osjećaj raditi s grupom ljudi za osvajanje i postizanje nečega. Vjerovatno ništa drugo neće pružiti takav osjećaj. Bilo bi lijepo da se Seb vrati, mislim da bi bio sjajna opcija za tim. On je višestruki šampion, neko ko posjeduje nevjerovatne vrijednosti i ko bi vodio svoj tim naprijed", izjavio je Hamilton.

Mnogi vozači se spominju kao kandidati za njegovog nasljednika, uključujući juniora Andreu Kimija Antonellija.

"Meni je stalo do toga da tim dovede nekoga s integritetom i vrijednostima koje su u skladu s Mercedesom i onim gdje ekipa ide, nekog sa suosjećanjem ko može raditi s ovim sjajnim ljudima i ko će ih podizati. Postoje vozači koji su sebičniji od drugih, ali i oni koji su jako vješti no ne i tako dobri u timskom okruženju. Tu je već George Russell, koji je savršen za tim. Siguran sam da Mercedes ima mnogo opcija, a uvijek je lijep dati priliku i mladom vozaču, tako da bi i to bilo uzbudljivo", zaključio je Hamilton.

Pred vozačima Formule 1 je trkački vikend u Japanu.