Interes za Formulu 1
8

Grupa investitora uložila 200 miliona eura u Alpine, među njima je i glumac Ryan Reynolds

D. B.
Slavni holivudski glumac Ryan Reynolds dio je grupe investitora koji su podržali sportske ambicije tima Alpine u Formuli 1 tako što su uložili 200 miliona dolara.

Alpine je trenutno peti u poretku konstruktora, jedno mjesto niže u odnosu na konačnu poziciju ostvarenu na kraju prošle sezone, a nova sredstva su potrebna kako bi se uhvatio priključak za vodećim timovima.

Investor Group, koji su formirali Otro Capital, RedBird Capital Partners i Maximum Effort Investments, kupili su 24 posto udjela u Alpineu, čija je vrijednost sada povećana na oko 900 miliona eura.

Grupa je radila i s NFL timom Dallas Cowboys, američkom NFL ligom,, francuskim nogometnim klubom Toulouse FC te engleskim nogometnim timom Wrexham AFC.

Reynolds je kupio Wrexham u novembru 2020. godine zajedno s kolegom i suvlasnikom Robom McElhenneyjem.

Investicija se odnosi samo na F1 tim, tako da Renaultov odjel za motore u Viryju nije dio transakcije te ostaje u vlasništvu Renaulta.

Alpine nije fokusiran samo na Formulu 1 jer ima za cilj da proizvede platformu visokih performansi za svoje buduće potpuno električne sportske automobile. Riječ je o sedam modela uključujući roadster i potpuno novi A310.