"Leclerc može dati sat"
27

FIA povećala maksimalnu kaznu za F1 vozače na milion eura, Magnussen poručio da će "nestati""

D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Maksimalna kazna koju FIA može odrediti za vozače Formule 1 četverostruko je veća nego ranije.

Ranije je FIA mogla kazniti F1 vozača s maksimalno 250.000 eura, ali je na sastanku Svjetskog vijeća za automobilski sport u Ženevi odlučeno da se ta kazna učetverostruči, tako da sada iznosi čak milion eura.

Zasad nije jasno kakvo kršenje pravila bi vozač trebao počiniti kako bi dobio maksimalnu kaznu. Prije dvije sedmice je vozač Mercedesa Lewis Hamilton kažnjen s 50.000 eura zbog prelaska staze u Kataru bez dozvole. Kazna mu je prepolovljena, a FIA je kasnije saopćila da će ponovo analizirati ovaj slučaj.

Aktuelni šampion i zvijezda Red Bull Racinga, Max Verstappen, kažnjen je 2021. godine jer je dodirnuo stražnje krilo Hamiltonovog bolida u parc fermeu nakon kvalifikacija uoči Velike nagrade Brazila. Prošle sezone je Sebastian Vettel dobio kaznu od 5.000 eura jer je vozio skuter do boksa u Australiji.

Vozači su zatražili od FIA-e više transparetnosti jer su neki od njih saznali za novi sistem kažnjavanja tokom konferencije za medije prije utrke u Austinu ovog vikenda.

"Želim da znam kakav to prekršaj može biti. Milion eura! Ako kazna za dodirivanje stražnjeg krila iznosi 50.000 eura, onda želim znati za šta se dobije kazna od milion eura. Nakon toga možda možemo sponzorirati flaše vina. Pripremit ću se", rekao je Verstappen.

"To je mnogo novca, nemam pojma čime se može zaslužiti kazna od milion eura. To je mnogo, neki vozači zarađuju manje od toga", kazao je Ferrarijev Charles Leclerc.

Povratnik u AlphaTauri nakon povrede, Daniel Ricciardo, također je šokiran te je kaznu nazvao "strašnom".

Haasov vozač Kevin Magnussen je rekao da je nova maksimalna kazna "cirkus".

"Charles može dati svoj sat, ali ja bih nestao, nikad me više ne bi našli", poručio je Magnussen.

Hamilton se također oglasio.

"Kada dođe do ovakvih stvari, zaista mislim da trebamo razmisliti o poruci koju šaljemo onima koji gledaju Formulu 1. Ako će nas kažnjavati s milion eura, onda trebamo osigurati da sve ide u dobrotvorne svrhe. To je mnogo novca u ovoj industriji, a nama treba još više kako bismo stvorili bolju pristupačnost i više prilika za ljude koji inače ne bi mogli ući u ovakav sport. Toliko dobrih stvari treba učiniti u svijetu. Samo tako će dobiti milion od mene", jasan je bio Hamilton.