Zanimljiva presuda
120

Amerikanka gađala hranom radnicu fast fooda, sud joj naredio dva mjeseca rada u - fast foodu

A. L.
Amerikanka Rosemary Hayne morat će raditi dva mjeseca u fast foodu nakon što je prošle sedmice proglašena krivom jer je radnici koja radi u toj branši Emily Russell bacila hranu u lice, a sve je snimljeno i postalo viralno na mrežama.

Emily je radila u lancu brze hrane Chipotle kada joj je Rosemary bacila vrući tanjir hrane u lice. Da bi izbjegla zatvorsku kaznu, Rosemary je pristala raditi dva mjeseca u fast foodu.

"Želite li dva mjeseca hodati u Emilyjinim cipelama i naučiti kako ljudi treba da se ponašaju prema ljudima, ili želite da budete u zatvoru?", sudija Timothy Gilligan pitao je Hayne prilikom izricanja presude, a ona je odgovorila da bi "više voljela prošetati u njenim cipelama".

Za sada nije jasno u kojem restoranu će Hayne raditi, a njen advokat nije odmah odgovarao na zahtjev za komentar.

@elvdubz #Chipotle #karen #attack #hit ♬ original sound - wvlzqz 19

Kazna dolazi jer je nasilje nad radnicima brze hrane i maloprodaje u porastu, a jedno istraživanje je pokazalo da je 6 od 10 zaposlenih u maloprodaji svjedočilo nasilnom incidentu na svom radnom mjestu u prošloj godini.

Hayne je prvobitno osuđena na 180 dana iza rešetaka, uz 90 dana uslovno. Ali, prihvatajući ponudu sudije, smanjit će kaznu za 60 dana rada po 20 sati sedmično u restoranu brze hrane.

U intervjuu za lokalnu Fox stanicu WJW, Gilligan je rekao da je bio inspiriran da Hayne pruži priliku da vidi svijet očima svoje žrtve, a istovremeno smanji troškove za porezne obveznike zbog zatvaranja Haynea na duži period.

"Pomislio sam, 'Zašto bi gradski poreski obveznici plaćali za nju i hranili je 90 dana u zatvoru ako ju je mogu naučiti osjećaju empatije?", rekao je Gilligan.

Russell je rekla za CBS MoneyWatch da joj je "lahnulo" zbog ishoda i da će Hayne naučiti da vidi svijet kroz drugačiju perspektivu - iz ugla radnika koji jednostavno pokušava pošteno zaraditi.

"Govorila sam da ima sreće što radi 20 sati sedmično - ja sam radila 65 sati sedmično", rekla je Russell.

Takođe je rekla da dok joj se Hayne nije izvinila na izricanju presude, nije vjerovala da je iskrena te da je odbila da uspostavi kontakt očima sa svojim napadačem.

"Rekla je da je imala loš dan, ali to nije način na koji reagujete kada imate loš dan - da nekome bacite hranu u lice", rekao je Rasel.

Russell, koja je radila u Chipotleu više od četiri godine i zarađivala 19,25 dolara na sat kada ju je Hayne napala, rekla je da je dala otkaz mjesec dana kasnije jer se nije osjećala podržanom od lanca restorana. Takođe je rekla da je morala da radi još četiri sata nakon što joj je Hayne bacio tanjir hrane u lice.