sport
0

FINA odobrila kontraverzno Speedovo plivačko odijelo

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Međunarodna plivačka federacija (FINA) dozvolit će uporabu novih plivačkih odijela Speedo LZR Racer, u kojima su plivači i plivačice u posljednja dva mjeseca postavili 18 od 19 novih svjetskih rekorda.

U FINA-i tvrde kako nema nikakvih znanstvenih dokaza da su plivači s novom opremom brži i da koristeći LZR Racer odijelo imaju nedopuštenu prednost. FINA je testirala nove kostime i smatra kako nema nikakvih razloga za zabrane. Međutim, postoje i stručnjaci koji tvrde da plivači u novom odijelu Speeda imaju prednost pred onima koji ga ne koriste.

Radi se o jednoj vrsti tehničkog dopinga. Takva odijela nisu u duhu našeg sporta. Plivanje počinje dobivati jedan sasvim drugačiji, tehnički aspekt, što nije dobro, istaknuo je izbornik talijanske reprezentacije Alberto Castagnetti.

Speedo je razvoj odijela uložio više milijuna eura, a cijeli projekt, u koji su bili uključeni američka svemirska agencija NASA i Australski sportski institut u Canberri, trajao je tri godine.

Kostim je izrađen od superlaganog materijala, a šavovi su spojeni laserima, pa se čini kao da ni ne postoje.

U tom odijelu se osjećam poput rakete, rekao je nedavno američki plivač Michael Phelps, koji je aktivno sudjelovao u cijelom projektu. Phelps je vlasnik šest svjetskih rekorda te šest zlatnih medalja s Olimpijskih igra u Ateni. U Pekingu će pokušati otići korak dalje i osvojiti čak osam zlata.