Najjači u BiH
550

Farik Muhić nakon svjetskog zlata u powerliftingu: Već u Rusiji planiram popraviti rekord

N. K.
Farik Muhić
Farik Muhić
Bosanskohercegovački dizač tegova Farik Muhić nedavno je imao razloga za slavlje budući da je osvojio prvo mjesto na Svjetskom prvenstvu u powerliftingu, koje je održano u Slovačkoj u gradu Nove Zamky.

Muhiću je ovo drugo zlato sa svjetskih prvenstava, a postao je i najjači čovjek u Bosni Hercegovini u powerlifting sportu s totalom od 890 kilograma.

"Prvenstvo je održano u organizaciji federacije GPC, koja je jedna od najboljih u ovom sportu. Ove godine je takmičenje bilo i najzahtjevnije što se tiče priprema i konkurencije. Naime, takmičio sam se i pripremao za sve tri discipline koje su dobro poznate u powerlifting sportu - squat (čučanj), benchpress (potisak na klupi) i deadlift (mrtvo dizanje, odvajanje tega s poda do ispod kukova)", rekao je Muhić za portal Klix.ba.

Koliko je prvenstvo bilo ozbiljno pokazuje i broj od 1.300 takmičara iz 30 država.

"Takmičio sam se u kategoriji 'Open -140kg', gdje sam imao šest iznimno jakih protivnika. Vrijedi istaći da se prvo mjesto uvijek osvaja, ne dijeli se s protivnicima. Dao sam sve od sebe da našu državu predstavim u najboljem svjetlu i donesem još jedno zlato u našu državu. Na kraju sam ostvario total od 890 kilograma i nikad niko od bh. takmičara do sada nije ostvario takav rezultat. Na prvenstvu sam izašao na sve tri discipline gdje sam podigao čučanj 335 kg, benchpress 232,5 kg i deadlift 322,5 kg", pojasnio nam je Muhić.

Naš dizač tegova ne planira više nastupati u 2019. godini.

"Sljedeće takmičenje sam planirao odraditi 2020. godine u Rusiji. Također, planiram nastupati na sve tri discipline te pokušati popraviti svoj lični rekord", rekao je Muhić te istakao i svoje ciljeve za budućnost.

"Cilj mi je isti kao i do sada. A to je da širim pozitivnu priču na mlade, da gradim svoje ime, da pošaljem poruku svima da ništa nije nedostižno iako smo svi generalno u teškoj situaciji".

Stalna boljka našeg sporta su finansije pa problemi u vezi s odlaskom na takmičenja nisu zaobišli ni našeg prvaka koji živi u Varešu.

"Finansijskih problema uvijek ima. Troškove priprema sam isplatio zajedno sa svojom suprugom od naših minimalnih plata. Međutim, opet sam izdržao sve i bogatiji smo za još jednu titulu iz inozemstva", rekao nam je Muhić za kraj razgovora.