Ryder Cup
0

Evropljanima tijesna pobjeda nad Amerikancima

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Najbolji evropski golferi pobijedili su američke 14.5-13.5 na 38. izdanju Ryder Cupa i tako odnijeli tijesnu pobjedu.

Trodnevni susret kontinenata, čiji je raspored ove godine pomaknut zbog kiše, organiziran je na terenima velškog Newporta, a junak tima Evrope bio je sjevernoirski golfer i aktuelni pobjednik US Opena Graeme McDowell.

Tako je McDowell u posljednjem meču pobijedio Huntera Mahana i donio Evropljanima četvrtu pobjedu u posljednjih pet međusobnih susreta. Prvi je to put nakon 1991. godine da je pobjednika Ryder Cupa presudio posljednji meč pojedinačne konkurencije, kao i prvi put u historiji uopće da je takmičenje završeno u ponedjeljak.

"Graeme McDowell igrao je posljednji meč s razlogom. "Birdie" (jedan ispod para) koji je pogodio na 16. rupi bio je nevjerovatan", rekao je kapiten Evrope Colin Montgomerie.

Kažimo da je najbolji golfer svijeta Tiger Woods odigrao vjerovatno svoj najbolji Ryder Cup u karijeri. Nakon razočaravajućih igara i rezultata zadnjih godinu dana Woods je pobijedio dva otvarajuća dvoboja sa Steveom Strickerom, kao i u susretu s Francescom Molinarijem.

Jedini je poraz na Ryder Cupu u pojedinačnoj konkurenciji Woods doživio u svom debiju u tom takmičenju 1997. godine od Talijana Constantina Rocce.