sport
447

Đekanović nakon nastupa na OI: Još sam pod utiscima, ovo je tek početak

Piše: O. T.
Tatjana Đekanović prva je ispred bh. predstavnika izašla na scenu na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru i osvojila 35. mjesto u gađanju vazdušnom puškom sa 10 metara. Naša takmičarka je osvojila 410,8 bodova.

Ovo je jako dobar rezultat za 19-godišnju takmičarku. U kvalifikacijama za finale ukupno je nastupila 51 takmičarka, a dalje se plasiralo njih osam. Neven Rašić, trener Tatjane Đekanović, zadovoljan je uspjehom naše streljačice, jer on ističe da je Đekanović na takmičenje stigla kao 110. streljačica svijeta i da nije bezazleno sa 19 godina osvojiti 35. mjesto na Olimpijadi.

"Možemo reći da smo zadovoljni sa uspjehom, jer ona je bila 110. na rang-listi, a ovdje je stigla 51 najbolja žena na svijetu. Tatjana je zauzela 35. mjesto. Rezultatski je mogla još više. Međutim, ovo je veliko iskustvo za Tatjanu, jer ne želimo stati na jednoj Olimpijadi pošto ona ima 19 godina. Imao sam sreću pričati i sa ostalim selektorima koji su rekli da je odličan rezultat kada tako mlad strijelac uspije osvojiti 410 poena. Dakle, na sljedećoj Olimpijadi možemo očekivati mnogo bolji plasman", kazao je Rašić.

Tatjana ipak nije zadovoljna, jer je sigurna da je mogla bolje. Još uvijek je pod utiscima nakon nastupa na Olimpijadi. Uprkos tome, Tatjana samouvjereno najavljuje velike rezultate u budućnosti.

"Još sam pod utiskom nakon gađanja. Iskreno, nisam toliko zadovoljna plasmanom i rezultatom, jer sam tokom proteklih treninga gađala jako dobro. Možda je čak i to utjecalo na moju psihu. Možda je atmosfera utjecala na mene, jer ispred mene je gađala Kineskinja koja je osvojila prvo mjesto, bilo je mnogo fotoobjektiva i ja sam neiskusna u ovome, ali rezultat nije katastrofa. Ko se razumije u juniorska takmičenja zna da je ovaj rezultat dovoljan za finale. Još mnogo trebam raditi. Sretna sam što sam sa 19 godina učestvovala na Olimpijadi. Najavljujem još puno dobrih rezultata u budućnosti. Ovo je samo početak. Još uvijek sam zbunjena. Veliki pritisak je bio na svim strijelcima, jer favoriti nisu ušli u finale, ali to je sve sport", kazala je Đekanović.