sport
0

Deveti međunarodni triatlon kup Kulin ban 2. septembra

Klix.ba
Triatlon asocijacija u BiH tradicionalno, već devetu godinu zaredom, uz podršku resornih ministarstava, organizuje državna i međunarodna takmičenja, koja za cilj imaju razvoj i podsticanje sportskog i esktremnog turizma na području Bosne i Hercegovine, kao i afirmaciju i interesovanje što većeg broja mladih ljudi, kao i društva općenito, za ovu vrstu sporta.

Deveti međunarodni triatlon kup Kulin ban - Boračko jezero održat će se u nedjelju, 02. septembra, na Boračkom jezeru. Glavna utrka počinje u 14:00 sati u Eko selu na Boračkom jezeru. Na takmičenju očekujemo učešće više od 60 takmičara iz regije, kao i jednu takmičarku iz Sjedinjenih Američkih Država.

Triatlon sport se sastoji od tri sprint distance: naizmjenično plivanje 750 m, vožnja bicikla 20 km i trčanje 5 km. Triatlon je olimpijski sport koji ima tendenciju rasta popularnosti u svijetu i sve veći broj pristalica.

Na prošlogodišnjem, VIII međunarodnom triatlon kupu, prvo mjesto osvojio je takmičar iz Srbije Vladimir Stojsavljević, drugo mjesto Bojan Karanović, dok je treće mjesto pripalo takmičaru Miroslavu Gajanu također iz Srbije. U kategoriji Najbolji takmičar Bosne i Hercegovine, najuspješniji je bio Meho Brkić iz Sarajeva.

Cilj takmičenja je promocija olimpijskog sporta, promocija Bosne i Hercegovine, kao i promjena imidža Bosne i Hercegovine.

Triatlon asocijacija u BiH, punopravna članica Olimpijskog komiteta te članica Evropske i Svjetske triatlon unije, bila je inicijator i organizator niza uspješnih projekata, kao i državnih i međunarodnih takmičenja od kojih je najznačajnije takmičenje Kulin ban, koje se tradicionalno organizuje već devetu godinu zaredom.

"Očekujemo veliku posjećenost, shodno prethodnom iskustvu i prethodno uspješno organizovanom triatlon kupu", istakli su organizatori, pozvavši sve ljubitelje ovog olimpijskog sporta da dođu i daju podršku takmičarima. Ulaz u eko selo je slobodan.

Sve informacije vezane za takmičenje možete dobiti na telefone Triatlon asocijacije u BiH: 033/200-249 i 033/200-260