Registracija 2023. godine
17

WBC planira napraviti kategoriju za transrodne boksere

D. B.
Bokserska organizacija World Boxing Council (WBC) namjerava pozvati transrodne borce u novu kategoriju koja će biti posebno kreirana za njih, otkrio je predsjednik Mauricio Sulaiman.

Sulaiman je kazao da bi kategorija slijedila pravilo "po rođenju", što znači da bi bokseri mogli ući u ring samo s protivnicima koji su bili isti spol kao i oni kada su rođeni.

"Uputit ćemo globalni poziv onima koji su zainteresovani 2023. godine, uspostavit ćemo protokole, započeti konsultacije i najvjerovatnije napraviti ligu i turnir", kazao je Sulaiman za The Telegraph.

Šef WBC-a je dodao da organizacija pravi ovaj korak u interesu "sigurnosti i uključenosti".

"Mi smo lideri u pravilima za ženski boks, tako da opasnosti u borbi muškarca protiv žene nikada neće biti zahvaljujući onome što mi uvodimo", dodao je predsjednik WBC-a.

Pitanje učestvovanja trans osoba u sportu posljednjih godina je sve kontroverznije.

Međunarodni olimpijski komitet (IOC) promoviše uključenost trans sportista, ali je u velikoj mjeri prebacio teret na sportske federacije da procijene rizike i pravednost u takmičenju osoba koje su rođene kao muškarci protiv onih koje su rođene kao žene.

Sulaiman je kazao da u slučaju boksa "borba između muškarca i žene nikad neće biti prihvaćena bez obzira na promjenu spola".

"Oko ovoga ne bi trebalo biti sive zone, mi želimo ući u ovo transparetno i s ispravnim odlukama. Transrodne osobe se nikada neće moći boriti protiv drugog spola po rođenju", istakao je Sulaiman.

Preciznije, trans bokser koji je rođen kao žena moći će se boriti samo protiv trans boksera koji je također rođen kao žena.

Sulaiman je dodao da WBC želi osigurati učešće trans boksera jer oni "potpuno zaslužuju da se takmiče u boksu ako to žele".

Proces registracije će biti otvoren 2023. godine.

Upravljačka tijela u nekim sportovima poput triatlona su dozvolila učešće trans osobama sve dok poštuju određena pravila o nivoima testosterona, dok je Svjetska plivačka organizacija FINA kreirala posebnu "otvorenu" kategoriju.

Američka trans plivačica Lia Thomas je dospjela na naslovnice nakon što je kao rođeni muškarac dominirala nizom ženskih takmičenja dok je nastupala za Univerzitet u Pennsylvaniji.