Bore se za slobodu
210

Vladimir i Vitalij Kličko: Danas je lakše umrijeti nego živjeti za našu zemlju

D. B.
Bivši bokserski šampioni Vladimir i Vitalij Kličko u intervjuu su govorili o ratu koji vode nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Braća Kličko su se dugo borili u ringu te su osvajali šampionske pojaseve, a sada se bore za slobodu svoje zemlje.

Vitalij je gradonačelnik Kijeva, glavnog grada Ukrajine, a tu funkciju vrši od 2014. godine. Njegov brat Vladimir se priključio teritorijalnoj odbrani nakon početka ruske invazije.

"Najjednostavnija stvar koju možete uraditi jeste da umrete za svoju zemlju. Najkompikovanija je da živite za nju. To znači borbu za život, odbranu svog naroda, odbranu zemlje i samog sebe. Toliko je komplikovano da se u pojedinim trenucima uhvatite kako razmišljate da ćete otići u smrt samo da okončate ovu bijedu", rekao je Vladimir u intervjuu s Piersom Morganom.

Vitalij je govorio o sastanku s djetetom koje nije znalo da je postalo siroče.

"Rat može dotaknuti svakog u Evropi", kazao je on.

Rat u Ukrajini traje od februara, a kraja na vidiku nema. Dosad je prijavljeno na desetine hiljada žrtava.

"Snaga nas Ukrajinaca je u tome što ne želimo umrijeti, a mnogo je ubijenih, mučenih i silovanih. Mnogi rizikuju živote. Živjeti za svoju zemlju je mnogo kompikovanije i izazovnije. Ipak, mi ne želimo otići u smrt. Kao Ukrajinci ćemo ostati snažni, živi i borit ćemo se za naš izbor da ne živimo na koljenima", završio je Vladimir.