Želi se usavršavati
78

Merima Bašić putuje u tajlandski gym Phuket Fight Club: Fokus je na thai boksu i parteru

D. B.
Bh. kickbokserka i trenerica Merima Bašić u julu putuje na Tajland, gdje će u vrhunskim uvjetima usavršavati svoje vještine u tamošnjem gymu Phuket Fight Club. U razgovoru za portal Klix.ba je otkrila svoje planove.

Phuket Fight Club je ugledan i cijenjen muay thai gym koji nudi muay thai, MMA, BJJ, judo i crossFit treninge, ali ga posjećuju i bokseri te drugi profesionalci. Priliku da iskusi i iskoristi sve benefite boravka u ovom kampu Bašić će imati u periodu od mjesec dana.

"Početkom jula odlazim u borilački kamp Phuket Fight Club, koji je definitivno najveći i najkompleksniji na Tajlandu. Boravak u takvom kampu vjerovatno je želja svakog borca, jer se na jednom mjestu dobiju vrhunski treneri, uslovi i savršen program za trening. Svaki dan se prema rasporedu bira opcija svih borilačkih treninga, od BJJ-a, preko hrvanja, thai boksa i boksa pa do MMA-ja. Na Tajlandu ostajem mjesec dana", izjavila je Bašić za portal Klix.ba

Ona na Tajland putuje sa spremnim planom.

"To vrijeme ću iskoristiti za usavršavanje svojih borilačkih vještina s naglaskom na thai boks i parter. U svojoj karijeri sam radila samo stand up boks i kickboks, tako da sada smatram da sam bila 'nekompletna' jer sam odbijala rad i učenje borbe u parteru, a to je pogrešno. Svi znamo da je MMA sadašnjost i budućnost borilačkog sporta", rekla je Merima.

Ona je u proteklom periodu dobila ponudu da se vrati borbama i odradi MMA mečeve.

"Uključila sam parter u svoj trenažni proces i dobila sam sam ponudu za MMA borbe, no smatram da sve treba ići svojim tokom, da trebam još mnogo raditi na parteru i BJJ borbi. Nije isključeno da prihvatim izazov borbe, a Phuket će mi poslužiti kao pravi test. Rijetko se dobija prilika za rad i sparinge sa šampionima iz organizacije ONE Championship", dodala je Bašić.

U kampu pomenutog gyma borave poznata imena.

"Tu su tajlandski borci koji žive i treniraju u kampu, kao i slavna imena poput Anisse Meksen i Allycije Rodrigues koja je nedavno odbranila titulu muay thai šampionke u organizaciji ONE Championship. Raditi treninge s takvim šampionima je neprocjenjivo", istakla je bh. kickbokserka i trenerica.

Tajland se ne posjećuje često, ali uprkos tome Merima tamo ne ide turistički, nego je fokusirana na treninge.

"Ne vjerujem da ću imati previše slobodnog vremena. Ako stignem, posjetit ću zoološke vrtove gdje možete maziti tigrove, iako sam čula da se s njima nehumano postupa, neprirodno je da divlja zvijer leži i dopušta dodirivanje. Danas je novac važniji od humanosti. Planiram posjetiti mjesta gdje je moguće 'druženje' sa slonovima i majmunima, tako da ću slobodno vrijeme provoditi uglavnom sa životinjama", završila je Bašić.