sport
135

Boksersko "čudo od djeteta" Leon Bauer stigao na visinske pripreme u Sarajevo

Piše: E. B.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Njemačko boksersko "čudo od djeteta", 17-godišnji Leon Bauer je sa svojim ocem i trenerom Berndom, koji mu je ujedno i trener i menadžer, posjetio Sarajevo, u kojem će se zadržati nekoliko dana.

Posredstvom kluba Šampion Sarajevo Baueri će pokušati doprinijeti razvoju sporta u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Savezom profesionalnog boksa u BiH, koji je osnovan 2015. godine, a od juna ove godine postao je član Evropske bokserske unije (EBU).

"Ovdje ćemo trenirati nekoliko dana, a za Bosnu i Hercegovinu smo se odlučili zbog planina koje imate i tu ću obaviti visinske pripreme za predstojeće borbe. Također, došli smo da vidimo na koji način možemo pomoći vašim bokserima", kaže najveća nada njemačkog boksa Leon Bauer koji će svoj 18. rođendan proslaviti 19. avgusta.

Leon je postao najmlađi Nijemac i jedan od najmlađih boksera koji se borio u bokserskoj prijestolnici Las Vegasu.

U supersrednjoj kategoriji (-76 kg) na osam mečeva ima isto toliko pobjeda, a naredni protivnik u Dresdenu 5. septembra mu je Srbijanac Darko Knežević. 29-godišnji Knežević u karijeri ima skor 7-8.

"Bio sam amater i nakon što sam osvojio njemačko prvenstvo bio sam na raskrsnici - da li ostati u amaterima ili preći u profesionalce. Odlučio sam se za ovo drugo. Inače, u profesionalce se ide sa 18 godina, ali ja sam sa 16 dobio specijalni tretman i omogućeno mi je da uđem u svijet profesionalnog boksa. Bila je to dobra odluka", kaže Bauer, koji je u Sarajevo bio prošle godine na odmoru.

Njegov otac i trener Bernd je jedna od uglednijih osoba u njemačkom boksu, a kaže kako se rado odazvao pozivu u Sarajevo.

"Prijatelj mi je rekao da trebam doći u Sarajevo kako bismo podržali razvoj boksa u Bosni i Hercegovini. Leon će ostati nekoliko dana i trenirat će ovdje. To će biti idealna prilika za Sarajlije da vide naš način rada, a možda i mi nađemo neke talente za naš klub. Pred Leonom su novi izazovi i veoma je važno da ima dobre pripreme", rekao je Bern Bauer