13. godina održavanja
0

BiH po prvi put organizira Sportske igre mladih

Sarajevo-x.com
Nakon trinaest godina uspješne organizacije Igara u Hrvatskoj, i Bosna i Hercegovina će ove godine imati priliku da organizuje najveći amaterski događaj u ovom dijelu Evrope. Prve Sportske igre mladih organizovane su 1996. godine u Splitu s ciljem da omoguće svim osnovcima i srednjoškolcima sudjelovanje u organizovanim sportskim takmičenjima i drugim besplatnim aktivnostima tokom ljetnog raspusta.

Broj sudionika je rastao iz godine u godinu da bi posljednje igre okupile oko 45.000 djece i mladih.

Igre su organizovane su se pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta i Svjetske nogometne federacije (FIFA od 1999. godine), te pokroviteljstvima predsjednika RH, predsjednika Vlade RH te predsjednika Hrvatskog Sabora. Podršku Igrama pružaju i druge svjetske sportske organizacije kao što su FIBA (2000.), ITF (2000 .), UEFA (od 2004.).

Počasni predsjednik Sportskih igara mladih je Dave Richards, predsjednik engleske nogometne Premijer lige. Potpredsjednici Igara su Slaven Bilić i Goran Ivanišević. Ambasadori Igara su David Beckham, Franz Beckenbauer, Valerij Gergijev (dirigent i generalni direktor London Symphony orchestra), Hannes Swoboda (član Europskog parlamenta), Erhard Busek, Olli Rehn, Predrag Mijatović, Lennart Johansson (počasni predsjednik UEFA-e), glumac Rade Šerbedžija, Niko Kranjčar, Zlatko Kranjčar, Sven Goran Eriksson i drugi. Igre još podupiru i Blanka Vlašić, Duje Draganja, Siniša i Nikša Skelin, Mario Ančić i mnogi drugi.

Ova godina je predviđena za početak regionalizacije Igara. Prva zemlja u regiji koja će pored Hrvatske imati priliku organizovati Igre je Bosna i Hercegovina. Već iduće godine Igrama će se pridružiti Srbija i Slovenija. Srbijanski predsjednik Boris Tadić i premijer Slovenije Borut Pahor su također podržali organizaciju SIM-a.

Djeca iz svih krajeva Bosne i Hercegovine imat će priliku da samostalno okupe ekipu i nastupe u sportovima kao štu su mali fudbal, ulična košarka, rukomet, odbojka, između dvije vatre. Pored navedenog moći će da se takmiče u tenisu bilo pojedinačno ili u parovima, stolnom tenisu, odbojci na pijesku, badmintonu i šahu.

Igre će se održavati u dvadesetak gradova sa dva polufinala i finalom. Nakon toga, najbolje ekipe i pojedinci će imati priliku da učestvuju na finalnom takmičenju u Splitu te uživaju u besplatnom mini ljetovanju i druženju sa svojim saigračima i vršnjacima iz drugih država.

Okupljanje djece i omladine pod sportskom zastavom, razvijanje takmičarskog duha i prijateljstva ima preventivnu ulogu u borbi protiv negativnih životnih opredjeljenja. Slogan Igara “Živimo život bez droge jer droga uzima život” u potpunosti afirmiše sport kao pozitivnu stranu života.

Ovim programom promovišemo način života čiji su temelji razumijevanje, prijateljstvo, solidarnost i fair-play kao alternativu svim mogućim negativnim činiocima današnjice koji se na izrazit način reflektiraju na populaciji djece i omladine.

Mogućnost za prijave biti će u svim školama, a prijave će se primati telefonom, faxom ili na web stranici www.igremladih.ba.