sport
0

BiH-Finska 1:0

NINA
Nogometna reprezentacija BiH savladala je sinoć u Zenici u prijateljskoj utakmici Finsku 1:0 (0:0)

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u prijateljskoj utakmici igranoj sinoć, 28. aprila na stadionu Bilino polje u Zenici savladala reprezentaciju Finske minimalnim rezultatom 1:0. Strijelac jedinog pogotka za BiH bio je minuti Zvjezdan Misimović u 88. minuti susreta.

Na utakmici se od reprezentativnog dresa oprostio dugogodišnji kapiten reprezentacije BiH Mirsad Hibić koji je igrao do šeste minute kada ga je uz burno pozdravljanje s tribina zamijenio Saša Papac.

U prosječnoj utakmici nogometaši BiH nisu blistali, ali su generalno zadovoljili, a što je još važnije stručni štab je isprobao nekoliko nogometaša na koje će selektor Slišković moći računati.

U 15. minuti susreta dogodila se najljepša akcija u prvom dijelu. Barbarez i Bešlija su odigrali odličan “dupli pas”, a Bešliju na vrhu šesnaesterca ruši Hanu Tihinen zaradivši tako jedini žuti karton na utakmici. Elvir Bolić je slabo izveo slobodan udarac jer je lopta otišla preko gola.

Nakon toga igralo se mlako i tek je novi kapetan Sergej Barbarez za nekih pola sata igre ponovno stavio na muke gostujućeg golmana. Barbarez je odlično izveo slobodan udarac s desne strane, a golman Finaca Niemi je krajnjim naporom loptu skrenuo u korner, nakon kojeg se u šesnaestercu najbolje snalazi Vladan Grujić, čiju je loptu Mika Vajirinen izbacio u polje sa same gol linije.

Gosti su svoju najbolju priliku imali preko Johansona, koji je prevario Emira Spahića, izbivši sam pred Gorana Brašnića, no novi reprezentativni golman dobro je intervenisao i opravdao poziv u reprezentaciju.

BiH je svoj pobjednički pogodak postigla u 88. minuti. Na lijevoj strani kombinovali su Elvir Baljić i Vedin Musić, koji je uputio odličan centaršut u šesnaesterac gdje se najbolje snalazi Zvjezdan Misimović i glavom prebacuje finskog golmana.

Ovom pobjedom reprezentacija BiH jer ostvarila kontinuitet u pobjedama, što ohrabruje pred susrete kvalifikacija za predstojeće Svjetsko prvenstvo.